Nieuw Frans filmfestival heeft landelijke ambities

Hors normes

Met Tapis Rouge, dat eind deze maand plaatsvindt, heeft Nederland weer een festival voor Franse film. De ambities zijn groot. Het programma met pre-premières en exclusieve vertoningen is niet alleen te zien in bioscopen in Amsterdam en Den Haag, maar voor een deel ook bij Alliance Française-afdelingen in andere plaatsen. Landelijke dekking is het doel op langere termijn.

“De helft van de Europese films die in de Nederlandse bioscoop draaien, is afkomstig uit Frankrijk”, stelt Carine Bougnague van Alliance Française Amsterdam. “Hits als Intouchables en Le grand bain trekken tienduizenden kijkers en een retrospectief als dat van Isabelle Huppert bij Eye wordt druk bezocht. In zo’n klimaat is zeker plaats voor een festival gewijd aan Franse films.”

Festivalwatchers kunnen zich misschien nog Plein les Yeux herinneren, dat in 2015 een opvolger moest zijn van het opgeheven Ciné Premières in Groningen. De verwachtingen waren hoog maar de belangstelling teleurstellend. “We hebben geleerd van toen gemaakte fouten”, stelt Piere-Pascal Bruneau van cultuurstichting L’Échappée Belle, die samen met Bougnague een van de drijvende krachten is achter Tapis Rouge. “De timing van Plein les Yeux, in mei tijdens lekker weer, was slecht. Bovendien werden er alleen highbrow films geprogrammeerd en geen speciale evenementen.”

Dat is wel anders bij Tapis Rouge (30 oktober t/m 3 november), dat een sterke mix van arthouse en mainstream brengt plus een volwaardig randprogramma. Het festival, dat voor het grootste deel plaatsvindt in Het Ketelhuis in Amsterdam, is eigenlijk een optelsom van de drie organisatoren. Naast Bruneau, die zich als Franse boekhandelaar in Amsterdam al jaren inspant voor de Franse cultuur, en Bougnague die in Australië ervaring heeft opgedaan met de organisatie van filmfestivals, is ook distributeur Cinéart aan boord. Om die reden kan het festival al bij zijn eerste editie vijf pre-premières presenteren, waaronder Fahim, Chanson douce en openingsfilm Hors normes. Daarnaast zijn er ook nog vier films die exclusief te zien zijn op het festival: Amanda, La belle époque, Deerskin en Les plus belles années d’une vie.

“Van de zeventien films die we vertonen is het merendeel van dit jaar”, stelt Bougnague. “Maar daarnaast hebben we ook drie films geprogrammeerd waarvan wij vinden dat het moderne klassiekers zijn: 120 BPM, De rouille et d’os en Retour en Bourgogne. Dat zijn Franse films van de afgelopen tien jaar die je absoluut gezien moet hebben.”

Tapis Rouge is ook een rode loperfestival in die zin dat filmmakers, acteurs en andere sterren hun opwachting maken. Zo komen Mikhaël Hers (Amanda) en Olivier Nakache (Hors normes) hun film toelichten. Ook Leila Slimani, winnaar van de prestigieuze Prix Concourt, #MeToo-activist en schrijver van de roman waar Chanson douce op is gebaseerd, is aanwezig bij de première. Alle vraaggesprekken worden uiteraard gehouden in het Frans maar een tolk is aanwezig. Die zal niet nodig zijn bij de première van de laatste Claude Lelouch-film, Les plus belles années d’une vie. Die wordt ingeleid door voormalig nieuwslezer en erkend Francofiel Philip Freriks, die optreedt als festivalambassadeur.

“Een deel van het Amsterdamse programma wordt ook vertoond in Den Haag, een soort minifestival”, vertellen de organisatoren. “In nog zeven andere steden met een Alliance Française worden ook nog twee films vertoond. Het is de bedoeling deze opzet de komende jaren uit te breiden en de festivalduur op te rekken. Alliance Française heeft 34 vestigingen in Nederland dus landelijke dekking is zeker mogelijk.”