Netflix-cri­ti­cas­ter Spiel­berg tekent con­tract met Netflix

Steven Spielberg (foto: Gage Skidmore, Flickr)

In 2019 behoorde Steven Spielberg nog tot de groep filmmakers die protest aantekende tegen de Oscar voor Netflix-film Roma. De streamingdienst zou oneerlijk concurreren met regulier uitgebrachte films en van de Oscars uitgesloten moeten worden. Nu heeft diezelfde Spielberg een deal getekend met Netflix.

Het gaat om een overeenkomst tussen Netflix en Amblin Partners, Spielbergs productiemaatschappij. De maker van klassiekers als Jaws en ET gaat minstens twee films per jaar produceren, gedurende een nog onbekende periode. Volgens Variety zou hij misschien ook zelf plaatsnemen in de regisseursstoel.

De twee Netflix-bazen Ted Sarandos en Scott Stuber zullen flink op Spielberg hebben ingepraat. Dat Stuber in zijn rol van Universal-directeur lange tijd nauw heeft samengewerkt met Spielberg zal geholpen hebben. Bovendien heeft Amblin al eerder samengewerkt met Netflix. The Trial of the Chicago 7 kwam bij de streamingdienst terecht toen de oorspronkelijke distributeur Paramount afhaakte vanwege de coronasluiting van bioscopen.

In de jacht op ‘original content’ en de strijd om concurrenten voor te blijven, heeft Netflix de afgelopen jaren steeds meer filmauteurs aan zich weten te binden. Met zakken die veel dieper zijn dan de traditionele filmstudiobudgetten stelde Netflix Spike Lee in staat Da 5 Bloods te regisseren en Martin Scorsese The Irishman. Ook David Fincher tekende onlangs een meerjarig contract met het streamingplatform.

Met de inlijving van blockbusterkanon Spielberg neemt Netflix niet alleen een voorsprong op concurrenten Disney en Amazon, maar lijkt de strijd tussen het grote en het kleine scherm steeds meer te worden beslecht in het voordeel van de streamingdiensten. Tenzij Spielberg zijn nieuwe werkgever weet te overtuigen Netflix-producties ook standaard in theaters uit te brengen.