Nederlandse Filmnacht breidt uit

Drie kleinere edities naast NFF-nacht

Dirty God

Vanaf dit jaar is er jaarlijks niet één Nederlandse Filmnacht maar vier. Het format om arthousefilms naar een jonger publiek te brengen is in drie eerdere edities succesvol gebleken. De eerst volgende Nederlandse Filmnacht vindt plaats tussen 11 en 25 april. De film die centraal staat: Dirty God van Sacha Polak.

Tot vorig jaar was de Nederlandse Filmnacht beperkt tot een avond tijdens het Nederlands Film Festival. Vorig jaar draaide Niemand in de stad van Michiel van Erp in negen theaters door heel Nederland. De eerdere edities waren georganiseerd rond Stop Acting Now (2016) en Broers (2017). Een uitgebreide randprogrammering is erop gericht kijker jonger dan 35 jaar te interesseren voor de Nederlandse kwaliteitsfilm.

Dirty God is het Engelstalige speelfilmdebuut van Sacha Polak (Hemel, Zurich). Hij was afgelopen maand de openingsfilm van IFFR 2019 en was de eerste Nederlandse film die ooit geselecteerd is voor de internationale competitie van Sundance Film Festival. Dirty God gaat over een jonge, alleenstaande moeder die haar leven weer op de rails probeert te krijgen nadat ze door een zuuraanval is verminkt. Bij de speciale voorpremière tijdens de Nederlandse Filmnacht wordt de vertoning vergezeld door een voorgesprek of discussie achteraf.

De Nederlandse Filmnacht is een initiatief van het Nederlands Filmtheater Overleg, Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, de Filmkrant en de deelnemende theaters.