Links – 29 februari 2012

  • Datum 29-02-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Vliegen met Hyundai en Wes Anderson

Naweeën van de Oscarkoorts: ontnuchtering in Vlaanderen, The Artist in Hilversum, een afgestofte Gary Oldman, de sportieve wraak van een genegeerde tovenaarsbende, de oorsprong van Midnight in Paris en autoreclames van Wes Anderson.

Commercial break
Tijdens onderbrekingen van de Oscaruitreiking werden op de Amerikaanse televisie twee reclames voor Hyundai uitgezonden. Iedere filmliefhebber herkende onmiddellijk de hand van de meester. De charmante filmpjes zijn het werk van regisseur Wes Anderson (The Royal Tenenbaums), die ongetwijfeld vrolijk wordt van zijn volgende rekeningafschrift.
/Film

Stomme televisie
De Oscarwinst van The Artist inspireerde de redacties van liefst drie van de grootste dagelijkse televisieprogramma’s tot dezelfde originele vondst. Ze maakten een deel van de uitzending stom en zwartwit, als hommage aan de hommage. Bij de een was het resultaat geslaagder dan bij de ander.
RTL Boulevard, De Wereld Draait Door, NOS Journaal

Oude grap
In de schaduw van The Artist won Woody Allen met Midnight in Paris de Oscar voor het beste originele scenario. Maar hoe origineel is dat scenario eigenlijk? Allen gebruikte het basisgegeven van de film in de jaren zestig reeds als stand up comedian, onthult Roger Ebert.
Roger Ebert’s Journal

Tegengas
De Oscars lijken een feestje, maar eigenlijk is het voor de meeste aanwezigen een teleurstellende avond: er zijn altijd vier keer meer verliezers dan winnaars. België zat met Rundskop in de hoek waar de klappen vielen. Het was slikken voor onze zuiderburen, want de laatste weken was de film in Vlaamse media onderwerp van een hype geworden. Filmjournalist Niels Ruëll roept zijn landgenoten in opinieblad Knack tot de orde. Zo briljant was Rundskop nou ook weer niet. Als België vooruit wil als filmland, moet de lat hoger komen te liggen.
Knack

Afgestoft
Ook Gary Oldman, genomineerd voor zijn rol in Tinker Tailor Soldier Spy, behoorde bij de Oscars tot het kamp van de verliezers. Een troost: zijn nominatie was voor GQ aanleiding om een boeiend interview uit 2009, dat destijds op de plank was beland, alsnog te publiceren.
GQ

Tweet
Harry Potter inspired an entire generation. But apparently that isn’t good enough for the #Oscars.
— Met 6346 retweets leverde Professor Snape de populairste bijdrage aan het Oscardebat op Twitter tijdens de uitreiking.

Erik Schumacher