La La Land lost Oscar-belofte niet geheel in

La La Land

Even leek La La Land de hoofdprijs te krijgen. Maar toen de complete cast al op het podium stond, ontdekte prijsuitreiker Warren Beatty dat hij voorlas uit de verkeerde envelop. Na een pijnlijke wissel werd Moonlight uitgeroepen tot beste film. La La Land wist uiteindelijk zes van de veertien nominaties te verzilveren.

Het is een historisch moment te noemen. Nooit eerder in de 89-jarige geschiedenis van de Oscars is een prijs per ongeluk aan de verkeerde partij uitgereikt. Beatty, die samen met Faye Dunaway de winnaar voorlas, beweerde later dat het absoluut geen grap was. Zij hadden de envelop voor Beste Actrice in handen gekregen. Die prijs ging inderdaad naar Emma Stone. Verder werd La La Land onderscheiden in de categorieën Beste Regie, Beste Camerawerk, Beste Muziek, Beste Song en Beste Production Design.

Ook Moonlight kon rekenen op meerdere prijzen. Mahershala Ali kreeg de prijs voor Beste Bijrolacteur. En de film werd onderscheiden in de categorie Beste Bewerkte Script. De prijs voor Beste Originele Scenario ging naar Manchester by the Sea. Hoofdrolspeler Casey Affleck werd uitgeroepen tot Beste Acteur.

Dat de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol naar Viola Davis ging, was niet echt een verrassing. Voor haar rol in Fences had ze al een Golden Globe gekregen en een Screen Actors Guild Award. Het was de derde keer dat Davis genomineerd was voor een Oscar. Eerder was ze kanshebber met rollen in Doubt (2008) en The Help (2011).

Ook de prijs voor O.J.: Made in America was verwacht. De 7,5 uur durende documentaire is door critici wereldwijd bejubeld. De concurrentie bestond uit: Fire at Sea, I Am Not Your Negro, Life, Animated en 13th. Bij de korte documentaires ging de prijs naar The White Helmets.

Michael Dudok de Wit kan geen beeldje zetten naast de Oscar die hij in 2000 won met Father and Daughter. The Red Turtle moest het in de categorie geanimeerde speelfilm afleggen tegen Zootopia. Bij de korte animatiefilms kwam Piper als winnaar uit de bus.

Onder de niet-Engelstalige films was het niet favoriet Toni Erdmann maar The Salesman die er met de prijs vandoor ging. Regisseur Asghar Farhadi won in 2012 al een Oscar voor A Separation, maar deze keer kwam hij zijn beeldje niet zelf ophalen. Hij bleef weg uit protest tegen Donald Trumps voorgenomen inreisverbod voor inwoners van zeven landen. Het anti-Trump-sentiment onder Academy-leden zal een factor van invloed zijn geweest bij de toekenning van de prijs aan Farhadi.