It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 6 december 2014

  • Datum 06-12-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Boyhood

Eerste Oscar-barometer: Boyhood gooit hoge ogen. Gooische Vrouwen 2 in 152 zalen in première en in recordtijd goud. Suzanne van Voorst nieuwe Filmconsulent Documentaire. Spectre is de titel van de nieuwe James Bond-film. Lucia de B. en Oorlogsgeheimen naar Palm Springs. Een Angela Award voor Carice van Houten. Sony Pictures gehackt en Kim Jong-un is verdachte nummer 1. Amerikaanse vertoning van Boven is het stil. Nederlandse romkoms naar het land van de Bollywood-film. Achtste internationale prijs voor Ricky Rijneke’s Silent Ones.

Voorafgaand aan de Golden Globes, de Bafta’s en al die andere onderscheidingen die de komende maanden uitgedeeld worden, gelden de jaarlijkse prijzen van de New York Film Critics Circle als de allereerste Oscar-barometer. En volgens de New Yorkse scribenten maakt Boyhood de grootste kans op het gala dat op 22 februari 2015 plaatsvindt. De film van Richard Linklater kreeg de prijs voor beste film, de regisseur zelf werd bekroond en hoofdrolspeler Patricia Arquette kreeg een onderscheiding als beste bijrolactrice. Eerder dit jaar werd Linklater onderscheiden met de FIPRESCI Grand Prix 2014, de prijs van de internationale filmpers.

Met een release in 141 zalen stond het record op naam van Alles is Familie, maar Gooische Vrouwen 2 heeft het verbroken: de film ging afgelopen donderdag in 152 zalen in roulatie. De maandag daarvoor was er een feestelijke première in het De la Mar Theater, die in vijftig bioscopen live werd uitgezonden. Niet zo vreemd dat Gooische Vrouwen 2 al op de dag van release de status van Gouden Film behaalde. En ook dat is een nieuw record. Niet eerder wist een Nederlandse film zo snel meer dan 100.000 bezoekers te trekken.

Pieter Fleury vertrekt op 1 april 2015 als Filmconsulent Documentaire bij het Filmfonds en wordt vervangen door Suzanne van Voorst. Het cv van producent Van Voorst gaat terug tot 1982, toen ze begon bij het Amsterdams Stadsjournaal en Stichting Yuca Film. Sinds 2006 is ze creative producer bij IDTV Docs. Ze werkte als producent mee aan Lyrisch Nitraat, The Forbidden Quest (beide regie Peter Delpeut), Pink Ulysses (Eric de Kuyper), Metaal & Melancholie, Tot Ziens (beide regie Heddy Honigmann), Janine (Paul Cohen), Nederwiet (Hans Pool & Maaik Krijgsman), Hou me Vast — De Dijk (Suzanne Raes), The Only Son (Simonka de Jong), en Stand By Your President (Ineke Smits).

Eindelijk is er een titel. De nieuwe James Bond-film, nummer 24, gaat Spectre heten. De titel verwijst naar de criminele organisatie waar 007 al sinds zijn vroegste avonturen mee in de clinch ligt. Dat betekent ook dat Ernst Stavro Blofeld, de archetypische Bond-baddie, terugkeert, waarschijnlijk in een vertolking door Christoph Waltz. De regie van Spectre is in handen van Sam Mendes die ook Skyfall op zijn naam schreef, Daniel Craig vervult weer de hoofdrol. Als nieuwe Bond-girls zijn Léa Seydoux en Monica Bellucci aangetrokken. Vooral die laatste naam is opmerkelijk; Bellucci is immers twee maanden geleden vijftig geworden. Maar wellicht is dit weer een bewijs van Bonds nieuwe, bijdetijdse imago: een duidelijk statement tegen ‘ageism’ en de belabberde marktwaarde van ouder wordende vrouwelijke Hollywood-sterren.

Wie The Wrap een beetje bijhoudt weet dat Nederlandse films de laatste tijd bijzonder in trek zijn in de VS, vooral op festivals. Nu zijn het weer Lucia de B. en Oorlogsgeheimen die aan de overkant van de oceaan worden vertoond. De titels zijn geselecteerd voor het Palm Springs Filmfestival. Voor Oorlogsgeheimen is het een herhalingsoefening. In oktober draaide de film van Dennis Bots al op het Chicago International Children’s Festival en won daar de hoofdprijs.

Carice van Houten heeft weer een beeldje voor op het dressoir. Op het Subtitle Film Festival in het Ierse Kilkenny kreeg ze een Angela Award voor ‘outstanding achievement in acting’. Van Houten, die in de Angelsaksische wereld inmiddels grote bekendheid geniet vanwege haar rol in de HBO-serie Game of Thrones en een flink aantal Engelstalige films, was een van de eregasten van het festival.

Het zal de geschiedenisboeken ingaan als de grootste bedrijfshack aller tijden. De verwoestende cyberaanval die afgelopen week werd uitgevoerd op Sony Pictures heeft alle servers van het bedrijf platgelegd, gevoelige informatie over het internet uitgestrooid en voor vele miljoenen dollars schade aangericht — niet in de laatste plaats doordat Annie, Still Alice, Mr. Turner en Fury nu via torrentsites gratis zijn te downloaden. De verdachte: niemand minder dan Kim Jong-un, de grote leider van de communistische heilstaat cq nachtmerrie Noord-Korea. De dictator, die bekend staat als fervent fan van Hollywood-films, zou woedend zijn over The Interview. In deze film beramen James Franco en Seth Rogen een aanslag op het hoofd van het laatste Stalinistische bolwerk ter wereld. Dus zou Kim het hackersclubje Guardians of the Peace hebben ingeschakeld om Sony een lesje te leren. Of het waar is, weet niemand. Zoals gebruikelijk klinkt vanuit Pyongyang niets dan stilte.

Boven is het stil, de laatste film met de twee jaar geleden onverwacht overleden acteur Jeroen Willems, zal vanag 9 januari te zien zijn in New York. De film gaat dan draaien in de Anthology Film Archives, een instelling die zich inzet voor het behoud en de distributie van onafhankelijke films. De film van Nanouk Leopold won diverse internationale prijzen.

India, het land van de Bollywood-romantiek, zou weleens een mooie afzetmarkt kunnen zijn voor de Nederlandse romkoms die de afgelopen jaren in zulke grote aantallen worden geproduceerd. EYE International probeert in ieder geval een afzetmarkt aan te boren door samen te werken met het Bengaluru International Film Festival en het Chennai International Film Festival. In Chennai draaien onder de noemer Dutch Romantic Films: Alles is Liefde, Toscaanse Bruiloft, Valentino, Smoorverliefd, Shocking Blue en Het Leven uit een Dag. In het World Cinema-programma zijn Sexy Money en Deal opgenomen. In Benguluru draait Zomer.

In de aanloop naar de Nederlandse première op 11 december heeft Ricky Rijneke al de nodige prijzen gewonnen met Silent Ones, zeven in totaal. Daar is nu de prijs voor beste film van het New York No Limits Festival bijgekomen. Het Amerikaanse festival wil ‘een platform bieden aan onafhankelijke makers die de grenzen van medium film opzoeken’.