It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 27 september 2015

  • Datum 27-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

A Family Affair

IDFA opent met A Family Affair. Ensor voor kostuums in Paradise Trips. Room wint in Toronto en ligt op koers voor Oscars. Zilveren Krulstaarten uitgereikt. Producent NFF-gala-avond ontslagen. Film by the Sea trekt 5000 minder bezoekers. A Perfect Day winnaar hoofdprijs Vlissingen. Ontmanteling A-Film begonnen. Niet meer betalen voor Happy Birthday. Tv-drama Vrij onderscheiden in Oldenburg. Nominaties European Discovery 2015 bekend. Game of Thrones wint recordaantal Emmy’s.

De 28ste editie van IDFA opent met A Family Affair van Tom Fassaert. De regisseur verkent in de film de broze geschiedenis van zijn eigen familie, die gekenmerkt wordt door conflict. Op het moment dat zijn vader en zijn 95-jarige grootmoeder voor de zoveelste keer met elkaar botsen, besluit Fassaert zich te verdiepen in de matriarch die van de ene op de andere dag besloot naar Zuid-Afrika te verhuizen. Fassaert studeerde in 2006 af aan de Filmacademie met de korte documentaire Doel leeft. Zijn eerste lange documentaire, De Engel van Doel, ging in 2011 in première op het filmfestival van Berlijn.

N — The Madness of Reason was de grote winnaar bij de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Drie beeldjes gingen naar de film van Peter Krüger. Maar er was ook Nederlands succes. Manon Blom en Mariella Kallenberg werden onderscheiden voor de kostuums in Paradise Trips.

Lenny Abrahamson heeft zijn kansen op een Oscar afgelopen week zien groeien. Zijn film Room, gebaseerd op de met een Man Booker Prize onderscheiden roman van Emma Donoghue, won de hoofdprijs op het Toronto International Film Festival. The People’s Choice Award is in het verleden een goede voorspeller gebleken voor de Oscars. Slumdog Millionaire, The King’s Speech en 12 years a Slave behoren tot eerdere winnaars.

De Zilveren Krulstaart 2015 is gegaan naar Franky Ribbens (Hollands Hoop), Don Duyns (Spotters) en Gustaaf Peek (Gluckauf). De vakprijs voor scenarioschrijvers bestaat sinds 2001 en wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Filmfestival.

Het rommelt aardig rondom de Gouden Kalveren nieuwe stijl. Twee producenten trokken hun films al terug uit onvrede met wat zij beschouwen als vooringenomenheid jegens publieksfilms. En nu is de producent van de televisieavond ontslagen. Opdrachtgevers VPRO en NFF hebben het vertrouwen opgezegd in Marc Nelissen. Hij zou slecht communiceren en zijn gebrekkig ingevulde programma voldeed niet aan de verwachtingen. Omroep en festival nemen de uitzending van de gala-avond nu voor eigen rekening.

Met ruim 41.000 bezoekers trok Film by the Sea dit jaar beduidend minder publiek dan voorgaande jaren. Vorig jaar nog kwamen er 5000 meer bezoekers naar Vlissingen. De belangrijkste oorzaak van de tegenvallende cijfers is de afgenomen interesse voor het educatieprogramma. Voorheen bezochten alle leerlingen uit Zeeland het festival, tegenwoordig is dat beperkt tot Vlissingen.

Winnaar in Vlissingen was overigens A Perfect Day van Fernando León de Aranoa. De film won de Dioraphte Film- en Literatuur Award. De PZC Prijs voor beste Zeeuwse film ging naar Springtij van Jeannice Adriaansens.

De ontmanteling van A-Film is onverbiddelijk ingezet. De 18 werknemers van de filmdistributeur hebben zich deze week kunnen melden bij het UWV. Online retailers als Bol.com en Blokker zijn gestopt met het leveren van DVD’s en Blu-rays van A-Film. De titels die nog in de bioscoop te zien zijn, blijven echter gewoon draaien.

Happy Birthday laten klinken in een film kost sinds deze week niet meer een paar duizend euro per keer. Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Warner/Chappell Music geen auteursrechten meer mag vragen voor het liedje. De muziekuitgever verdiende jaarlijks een slordige twee miljoen euro aan het verjaardagslied. Happy Birthday werd 120 jaar geleden geschreven door de zussen Mildred en Patty Hill.

Het Nederlandse tv-drama Vrij van Martijn de Jong heeft de Independence Award gewonnen op het Oldenburg International Film Festival. Het Duitse filmfestival geldt samen met Venetië en Toronto als een van de belangrijkste herfstfestivals. Vrij gaat over de vriendschap tussen een levenslang veroordeelde en een 10-jarig meisje dat een spreekbeurt wil houden over moordenaars en daarom contact met hem opneemt.

De nominaties voor de European Discovery 2015 zijn bekend gemaakt. De jaarlijkse prijs voor een eerste speelfilm van een jonge regisseur wordt uitgereikt op 12 december. Kanshebbers zijn: Ich Seh, Ich Seh, Limbo, Mustang, Slow West en Im Sommer Wohnt Er Unten.

Twaalf Emmy’s: een record. Game of Thrones ging ruim over de negen prijzen heen die The West Wing in 2000 binnenharkte, het hoogste aantal tot nu toe. Game of Thrones won onder meer de Emmy voor Beste Dramaserie. De serie was genomineerd in 24 categorieën.