It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 03-03-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Brugklas – de tijd van m’n leven

Gouden Film voor jeugdfilm Brugklas – de tijd van m’n leven. Iñárritu voorzitter van Cannes-jury. NPO-fonds blinkt niet uit in transparantie. CineSud eerste organisatie in Benelux om lid te worden van Screen Talent Europe. Steven Spielberg ten oorlog tegen VOD-platforms. Nationale Postcodeloterij nieuwe hoofdpartner Movies that Matter. Bohemian Rhapsody toch te zien in China. NLZiet breidt uit. Netflix verwijdert dubieuze documentaire. Luc Besson niet vervolgt om verkrachting. Ray Liotta gecast voor Sopranos-film.

De tweede Gouden Film van 2019 is een feit. De jeugdfilm Brugklas – de tijd van m’n leven wist binnen drie weken meer dan 100.000 bezoekers te trekken. De film van regisseur Raymond Grimbergen draait nog in 113 bioscopen.

Wat geef je de man die alles al heeft? Het juryvoorzitterschap van het filmfestival Cannes. Alejandro González Iñárritu heeft al zo’n beetje iedere filmprijs gewonnen die bestaat, inclusief Oscars voor Birdman en The Revenant. Nu treedt hij in de voetsporen van onder andere Francis For Coppola, Steven Spielberg en Pedro Almodóvar. Het festival van Cannes vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 25 mei.

Sluimeren er antisemitische tendensen bij de NPO? Wie het NRC-artikel afgelopen week las over de toekenning van subsidies vanuit het NPO-fonds zou het even denken. Want Alfred Edelstein, eindredacteur voor Joodse programmering bij de EO, werd aangehaald en die vertelde dat van zijn elf subsidieaanvragen over de afgelopen twee jaar er precies nul waren gehonoreerd. Maar ook de serie Westerbork, een project van KRO-NCRV, kreeg nul op het rekest. Na navraag door een Telegraaf-journalist lijkt dat nu toch vooral te maken hebben gehad met de producent van de serie, de in opspraak geraakte Job Gosschalk. Maar feit blijft dat de toewijzing van subsidies uit het fonds niet transparant zijn.

CineSud blijft zich maar ontwikkelen. De in Limburg gewortelde maar internationaal opererende organisatie die zich inzet voor talentontwikkeling in de film, is tijdens het afgelopen filmfestival van Berlijn toegetreden tot het talentontwikkelingsnetwerk Screen Talent Europe. Daarmee is CineSud de eerste talenthub uit de Benelux die toetreedt tot het netwerk dat nu vijftien leden telt. Tot de founding members behoren Filmworkshop Copenhagen, Mediefabrikken uit Noorwegen, en Filmbasen en Film i Skane in Zweden. Binnen het netwerk worden kennis ervaring en trainingsmethoden uitgewisseld.

Steven Spielberg heeft definitief de oorlog verklaard aan VOD-platforms. De regisseur vindt dat films van streamingdiensten van Netflix en Hulu niet in aanmerking mogen komen voor een Oscar. Hij heeft aangekondigd er een agendapunt van de maken bij de volgende Raad van Bestuur-vergadering van de Oscar-organisatie, waar hij zitting in heeft. Spielberg ziet de VOD-films als een bedreiging van de traditionele cinema. Netflix-film Roma won bij de afgelopen Oscar-uitreiking drie prijzen, waaronder die voor beste regisseur.

Movies that Matter heeft er een nieuwe hoofdpartner bij: de Nationale Postcode Loterij. Het festival werd al ondersteund door Amnesty International. Aan de vooravond van het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 4 maart maakte de organisatie bekend Movies that Matter een jaarlijkse schenking toe te zeggen die zal worden ingezet voor filmeducatie en het ondersteunen van internationale mensenrechtenfestivals. De 2019-editie van het festival vindt plaats van 22 tot en met 30 maart.

Bohemian Rhapsody kreeg zeer gemengde kritieken maar doet het commercieel knettergoed. En ook bij de Oscars was het vier keer raak voor de biopic over Queen-zanger Freddy Mercury. En dat succes kan nog eens extra worden opgepoetst nu de film – zeer tegen de verwachtingen in – ook vertoond wordt in China. In eerste instantie leek dat volledig uitgesloten. Mercury’s homoseksualiteit, waar de film voor een groot deel om draait maar nooit heel extreem, zou de censor niet behagen. Maar The Hollywood Reporter weet nu te melden dat de film toch in een beperkt aantal bioscopen te zien zal zijn. Er is natuurlijk altijd de mogelijkheid dat de ondertiteling wordt opgekuist. Dat gebeurde al bij Rami Maleks dankwoord bij de Oscar-uitreiking. Hij zei toen “we hebben een film gemaakt over een homoseksuele man” en dat werd in vertaling “we hebben een film gemaakt over een speciale groep”.

NLZiet breidt uit. Het VOD-platform van de NPO, RTL en Talpa TV was eerder al uitgebreid met RTL Crime, RTL Lounge, RTl Telekids en TV538. Daar komen nu nog de NPO themakanalen bij: NPO 1 extra, NPO 2 extra, NPO Zappelin extra, NPO Nieuws en NPO Politiek.

Netflix heeft de documentaire Root Cause uit haar aanbod verwijderd. In de film wordt gesuggereerd dat wortelkanaalbehandelingen kanker kunnen veroorzaken. De maker, Frazer Bailey, koppelt op statistische wijze de tandheelkundige behandeling aan borstkanker. Na protest van de Amerikaanse tandartsorganisatie werd Root Cause geschrapt.

Luc Besson wordt toch niet vervolgd. De regisseur van Nikita was door de Vlaamse actrice Sand Van Roy beschuldigd van verkrachting maar het Openbaar Ministerie heeft besloten niet tot vervolging over te gaan. Het onderzoek duurde negen maanden. Bessons problemen zijn overigens nog niet over. Nog acht vrouwen hebben hem beschuldigd van ongepast gedrag en seksuele intimidatie.

Eerder was al bekend gemaakt dat Michael Gandolfini, zoon van James Gandolfini, de rol zou gaan spelen van de jonge Tony Soprano in The Many Saints of Newark, de prequelfilm van de tv-serie The Sopranos. Nu is ook Ray Liotta toegevoegd aan de cast. De Italiaans-Amerikaanse acteur is een beroemdheid in het gangstergenre en speelde onder andere in Goodfellas.