It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody meest succesvolle film 2018. Girl genomineerd voor Golden Globe. Filmkrant-redacteur Hugo Emmerzael geselecteerd voor Berlinale Talents. Netflix opent eerste – tijdelijke – bioscoop in Nederland. Nieuwe film Guillermo Del Toro is teen thriller. Gouden Film voor All You Need Is Love. Cast Netflix-verfilming Brief voor de koning bekend. Scholier Pieter Lossie wint Europese prijs met animatiefilm.

Welke films het afgelopen jaar de meeste bezoekers hebbe getrokken wordt meestal pas bekend bij de traditionele nieuwjaarsborrel van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Maar dat Bohemian Rhapsody de meest succesvolle film van 2018 is, is nu al duidelijk. Vrijdag kon de miljoenste bezoeker worden geregistreerd. De biopic over Queen-zanger Freddy Mercury laat films als Avengers: Infinity War, Black Panther, Jurrasic Park 5 en Mamma Mia! achter zich. De omzet van €9,4 miljoen die Bohemian Rhapsody tot nu toe heeft opgeleverd kan nog verder toenemen. De film staat nog steeds in de box office top-3.

Girl, het Vlaams-Nederlandse speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is genomineerd voor een Golden Globe in de categorie Best Foreign Language Film. Girl is afgelopen jaar in première gegaan in de Un Certain Regard-sectie van Cannes, maakte daar veel indruk en kreeg vier prijzen, waaronder de Caméra d’Or voor beste speelfilmdebuut. Een stoet festivals en prijzen volgde. Vanavond maakt Girl kans op drie European Film Awards: Beste Film, Beste Acteerprestatie (voor hoofdrolspeler Victor Polster) en Beste Europese Speelfilmdebuut. De 76ste editie van de Golden Globes-uitreiking vindt plaats op 6 januari.

Filmkrant-redacteur Hugo Emmerzael is geselecteerd voor de Berlinale Talents. Het programma voor aanstormende filmmakers, scenaristen, producenten en filmcritici selecteert ieder jaar 250 internationale talenten voor een intensief netwerk- en kennisuitwisselingsprogramma. Emmerzael is behalve criticus ook programmeur van Het Nutshuis in Den Haag en geeft regelmatig lezingen in Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht. Daarnaast is hij actief in de alternatieve muziekscene als promotor van footwork.

Netflix opent zijn eerste bioscoop in Nederland. Dat meldt Het Parool. Het gaat om een tijdelijk theater, gelokaliseerd in de Amsterdamse RAI. Tijdens het festival Winterparadijs (21 t/m 30 december) worden kerstfilms van Netflix vertoond. Het programma is nog niet bekend.

De nieuwe film van Guillermo del Toro heet Scary Stories to Tell in the Dark en wordt in de VS uitgebracht op 9 augustus. De regisseur van The Shape of Water heeft dit keer een ‘teen thriller’ gemaakt. Een groep jongeren in een kleine stad probeert het mysterie rond een serie gruwelijke moorden op te lossen. Del Toro won dit jaar de Oscars voor beste film en beste regisseur. Een maand later begon hij te werken aan zijn nieuwe film.

En dat is twaalf. All You Need Is Love heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken en heeft daarmee de status van Gouden Film behaald. All You Need Is Love is de nieuwe romantische komedie van Will Koopman, de regisseur van hits als Terug naar de kust en Gooische vrouwen.

De cast voor de Netflix-verfilming van Tonke Dragts boek Brief voor de koning is bekend. Het gaat om een mix van Nederlandse en Britse acteurs. Yorick van Wageningen (De wederopstanding van een klootzak) speelt de koning. Gijs Blom (Jongens) heeft de rol van Prins Viridian gekregen. Zij krijgen tegenspel van Amir Wilson, Nathanael Saleh en Rudy Serkis. Het betreft de eerste verfilming door Netflix van een Nederlands boek.

Zeventien jaar oud en nu al meervoudig prijswinnaar. Pieter Lossie zit nog op school maar heeft – na het winnen van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren – nu ook de eerste prijs gewonnen op het Europese Filmfestival Camera Ziziano in Griekenland. Het gaat om het grootste en belangrijkste filmfestival voor jongeren in Europa. Hij won in de categorie animatie met zijn film Far Away. Lossie heeft al een acteerverleden. Hij speelde Roderick in de Sinterklaas-film Bennie Stout uit 2011.