Instinct ook naar Toronto

Eerste internationale reacties gemengd

Instinct

Het regiedebuut van Halina Reijn Instinct is na zijn wereldpremière op het filmfestival van Locarno ook geselecteerd voor het filmfestival van Toronto, zo werd gisteren bekendgemaakt. De eerste internationale reacties op de film, die eind september het NFF opent, zijn gemengd.

Hoewel ze tot tegenovergestelde conclusies kwamen, konden twee grote Amerikaanse vakbladen beide de verleiding niet weerstaan om Instinct te verbinden aan een andere psychologische, seksueel geladen thriller van een Nederlandse maker. ‘This Instinct feels very basic’, woordgrapt Screen Daily. ‘Definitely not basic’, kaatst The Hollywood Reporter terug.

Het toont de uitersten van de internationale reacties op Halina Reijns regiedebuut, dat afgelopen maandag zijn wereldpremière beleefde op het filmfestival van Locarno. De dag na die première werd aangekondigd dat de film ook zal worden vertoond op het filmfestival van Toronto, een mogelijke springplank naar de Amerikaanse markt.

Daarvoor moet men dan wel het enthousiasme van The Hollywood Reporter delen, en niet de negatieve teneur van Screen Daily. Al is de vraag hoe serieus laatstgenoemde recensie genomen moet worden nadat Reijn in een eerste versie als ‘Danish actress turned director’ werd weggezet – de Euroverwarring is inmiddels gecorrigeerd. Recensent Allan Hunter hekelt de ‘credibility-stretching storyline and dubious sexual politics’ van de film, al wordt dat enigszins gecompenseerd door de hoofdrollen van Carice van Houten en Marwan Kenzari, beiden ‘bankable’ in Amerika na hun rollen in respectievelijk Game of Thrones en de remake van Aladdin.

Ook The Hollywood Reporter legt de aandacht op die twee namen: ‘De focus op personages die acteren binnen de context van hun levens is uiteraard heel interessant voor zulke getalenteerde acteurs als Van Houten en Kenzari, en ongetwijfeld ook voor actrice/regisseur Reijn.’ De conclusie van de (Nederlandse) recensent Boyd van Hoeij is een stuk positiever: ‘Dit is een ambititeus en veelbelovend debuut, hoewel niet alle rafelrandjes bewust lijken te zijn.’ Ook de recensent van het Europese platform Cineuropa is positief: ‘een spannende en ambigue psychologische thriller die de zenuwen van de kijker tot het uiterste rekt’, oordeelt Muriel Del Don.