Inde­pen­dent Films nu vol­le­dig in Bel­gische handen

After Ever Happy, een van de recente titels van Independent Films

Terwijl Nederland er nog steeds kleine filmdistributeurs bij krijgt – afgelopen week werd bijvoorbeeld Reveal Films gelanceerd – worden de grote ingelijfd door buitenlandse partijen. Van de zomer kwam Dutch Filmworks in Franse handen. Nu wordt Independent Films overgenomen door Belga Films.

Het Belgische bedrijf had al een belang van 50% in de Nederlandse filmdistributeur maar heeft nu ook de rest opgekocht. Volgens Holland Film Nieuws, dat als eerste over de overname rapporteerde, heeft de wisseling van eigenaar geen directe gevolgen voor het functioneren van Independent Films. De distributeur blijft het kanaal voor het uitbrengen van zowel lokale als internationale films. Voor 2023 staan titels gepland als The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, John Wick 4 en de Nederlandse komedie De Tatta’s.

Independent Films werd in 1986 opgericht in België door Marc Punt en Jan Verheyen. Veertien jaar later ontstond de Nederlandse tak. Met succesvolle titels als La La Land, Soof en Gooische Vrouwen groeide het bedrijf uit tot een van de grootste onafhankelijke filmdistributeurs van Nederland.