Dutch FilmWorks wordt Frans

Costa!!

Dutch FilmWorks is niet langer volledig Nederlands. Het Franse mediabedrijf StudioCanal neemt een meerderheidsbelang in de grootste onafhankelijke filmdistributeur van de Benelux. Dutch FilmWorks brengt jaarlijks zo’n 25 titels op de markt. Recente releases zijn de documentaire Louis, de romkom Marokkaanse bruiloft, zomerfilm Costa!! en horrorfilm The Twin.

Het nieuws werd bekend gemaakt in Barcelona tijdens de 31ste editie van de vakbeurs CineEurope en wereldkundig gemaakt door vakblad Variety. De deal heeft geen invloed op de operationele structuur van Dutch FilmWorks. De huidige CEO, co-CEO en COO blijven gewoon in functie. De overname van het aandelenpakket geeft de distributeur wel meer armslag. Gesteund door het grote StudioCanal heeft het bedrijf toegang tot een uitgebreider internationaal netwerk en een grotere distributiecapaciteit.

Dutch FilmWorks werd opgericht in 1998 en heeft tot nu toe een catalogus opgebouwd van meer dan negenhonderd titels, met een nadruk op familiefilms en grote publieksfilms. Naast Nederlandse producties bracht Dutch FilmWorks Hollywood-films uit als The Hitman’s Wife’s Bodyguard en The Wolf of Wall Street.

StudioCanal is tien jaar ouder dan Dutch FilmWorks en is onderdeel van de Canal+-groep, die zich op haar beurt weer gesteund weet door het mediabedrijf Vivendi. Het bedrijf is actief in zestig landen en heeft een catalogus van bijna 6.500 titels, waaronder Terminator 2, Basic Instinct en Paddington.