Herstel Euro­pese bios­coop­sector in 2023

Barbie

Het herstel van de Europese bioscoopsector heeft in 2023 doorgezet. Volgens voorlopige cijfers groeide het aantal verkochte kaartjes met 21% en ging de omzet met 24% omhoog. Met dank aan kaskrakers als Barbie, Oppenheimer, The Super Mario Bros. Movie en Wonka.

De International Union of Cinemas (UNIC) presenteerde onlangs de eerste cijfers over vorig jaar. Het gaat om de bezoek- en omzetcijfers in 39 Europese territoria. De definitieve cijfers worden later in de lente gepresenteerd, maar UNIC schat nu dat de omzet is gestegen tot €7,1 miljard. Daarmee zit de sector nog maar 8% onder de resultaten van 2017-2019, de bijzonder succesvolle pre-coronaperiode.

Nederland behoort, samen met Kroatië, Albanië, Servië en Montenegro, tot de selecte groep landen die daadwerkelijk boven het gemiddelde van 2017-2019 eindigde. Er zijn in ons land afgelopen jaar 31.625.869 kaartjes verkocht, een stijging van 27% ten opzichte van 2022.

In Duitsland werd een omzetgroei van 24% genoteerd en in Frankrijk bedroeg de groei 19%. In Groot-Brittannië was het herstel van de box office-resultaten met een plus van 8,5% iets minder spectaculair. Maar daar staat Italië tegenover, waar in 2023 maar liefst 62% meer kaartjes werden verkocht dan het jaar daarvoor.

Barbie was ontegenzeggelijk de grote motor achter het herstel van de bioscoopsector. Het was de best scorende film in Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland en Nederland. Oppenheimer volgde op korte afstand, met in zijn kielzog The Super Mario Bros. Movie. Taylor Swift: The Eras Tour wist met een omzet van $128 miljoen een record te vestigen voor beste mondiaal openingsseizoen voor een concertregistratie.

Opmerkelijk is het succes van nationale producties in veel landen. In Frankrijk wisten twaalf films van Franse makelij meer dan een miljoen bezoekers te trekken, met de 4,6 miljoen verkochte kaartjes voor Asterix and Obelix: The Middle Kingdom als grote uitschieter. In Italië was C’e ancora domani, dramady van eigen bodem, de best bezochte film van het jaar. En in Denemarken stonden vier Deense titels in de top best bezochte films.