HERe Film Fest viert Internationale Vrouwendag met film en discussie

Everybody Love Touda
Vrouwenrechten en genderongelijkheid zijn iedere dag van het jaar een belangrijk onderwerp van gesprek, maar op Internationale Vrouwendag helemaal. Om dat te benadrukken heeft Gerlinda Heywegen samen met filmtheater Lumen in Delft het HERe Film Fest opgericht, een ééndaags festival met voorpremières, importfilms en een knallend slotakkoord. De ambitie is jaarlijks terug te keren.
“Ik ben al jaren met het onderwerp vrouwen en film bezig, maar vorig najaar ging het borrelen”, vertelt Heywegen, die lezingen en inleidingen rondom filmvertoningen verzorgt, onder andere bij het Internationaal Filmfestival Assen, het enige filmfestival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan. “Het was tijd dat er ook zoiets in de Randstad kwam.”
Zij vond een partner in crime in Luc Freijer, zakelijk leider en programmeur van Filmhuis Lumen in Delft. “Hij kan nooit genoeg films op een dag draaien”, volgens Heywegen. “Dus werd onze lijst met geschikte films steeds langer. Negen titels was ook goed geweest, maar uiteindelijk bestaat het programma uit elf films. In één zaal draaien we zes films. In de andere vijf met korte voorfilms van Delftse vrouwelijke filmmakers.”
All We Imagine As Light is ten tijde van HERe Film Fest net een week uit, maar het programma bevat verder een flink aantal voorpremières. Zoals openingsfilm Everybody Loves Touda, over een Marokkaanse vrouw die ervan droomt om sheikha te zijn, een traditionele performer die zingt over verzet, liefde en emancipatie. “De slotfilm is The Balconettes, heftig maar ook heel feestelijk en een knallend einde”, vertelt Heywegen. “Want dit festival is ook bedoeld als een echte viering van Internationale Vrouwendag.”

My Stolen Planet was eerder te zien op IDFA en won daar de Beeld & Geluid IDFA ReFrame Award. In deze documentaire op basis van archiefmateriaal legt Farahnaz Sharifi haar dubbelleven in de Islamitische Republiek Iran vast. Trans Memoria – ook te zien op IDFA en tevens onderdeel van IFA Assen – gaat over een transvrouw die terugkijkt op haar gender bevestigende operatie en het verlies van haar vriendin die sindsdien zelfmoord heeft gepleegd.
Alle films worden ingeleid, maar deze twee gaan vergezeld van iets speciaals. Heywegen: “Bij My Stolen Planet is er een optreden van Iraans-Nederlandse muzikant en kunstenaar Balout Khazraei. Ik ga kort met haar in gesprek over die film en ze zal muziek maken met haar Se Tar, wat heel intiem en bijzonder is. Voorafgaand aan Trans Memoria gaan we in gesprek met schrijfster, activiste, feministe en transvrouw Alejandra Ortiz.”
Zelf neemt Heywegen ook nog eens uitgebreid het woord. “Ik wil het hebben over de positie van vrouwen in de filmindustrie, die nog steeds niet gelijk is aan die van mannen. Daarnaast gaat het over de verbeelding van geweld tegen vrouwen in films. Ook in veel van de films die wij tonen is dat een expliciet thema.”
Dat geldt zeker voor Thelma & Louise, de klassieker die aansluitend op Heywegens bijdrage wordt vertoond. “Maar we hebben die film ook gekozen omdat we hem zo geweldig vinden. Of het een feministische film is of niet, boeit eigenlijk niet. Het is net als de discussie rondom Babygirl. Het belangrijkste is dat we het hebben over de verbeelding van mannen en vrouwen. Het is prima om het daarbij oneens te zijn. Dat we het gesprek voeren en het onderwerp agenderen, dat doet ertoe.”
HERe Film Fest | 8 maart 2025 | Filmhuis Lumen, Delft