De Filmkrant start samen­werking met platform Eyelet

Festivaltoppers en klassiekers on demand

De nieuwe streamingdienst Eyelet biedt klassiekers en festivalhoogtepunten die elders niet voor een groot publiek vertoond worden. Wie de films via onze site bekijkt, steunt daarmee ook de Filmkrant .

Sinds 1981 heeft de Filmkrant een groot overzicht aan recensies, interviews en artikelen opgebouwd. Omdat het voor iedereen fijn is als ook de minder recente films waar we over schrijven via onze site gezien kunnen worden, gaan we samenwerken met video-on-demand platform Eyelet, een nieuwe streamingdienst voor klassiekers en recente festivalfilms die elders niet voor een groot publiek te zien zijn.

Eyelet verbindt rechthebbenden van films met uitgevers over de hele wereld. De Filmkrant is de eerste Nederlandse publicatie die de films van de dienst toegankelijk maakt. Wie via onze website bij Eyelet een film kijkt, zorgt ervoor dat de rechthebbenden van de film eerlijk betaald worden, en steunt bovendien de Filmkrant, dat een percentage van de opbrengst ontvangt. 

Vandaag zijn de eerste zeventien Eyelet-titels beschikbaar gekomen op onze website; in de komende dagen en weken worden meer films toegevoegd. Eyelet is bovendien voortdurend bezig om de database uit te breiden. Een overzicht van films is te vinden op  filmkrant.nl/eyelet. Onder het eerste aanbod zijn recente festivalfilms als Jauja van Lisandro Alonso en Jia Zhang-ke’s Still Life, maar ook klassiekers als de Trois couleurs-trilogie van Krzysztof Kieslowski.

De samenwerking met Eyelet stond al langer in de steigers, maar is versneld doorgezet vanwege de coronacrisis. Nu de fysieke bioscoopervaring tijdelijk is opgeschort, richten meer en meer mensen zich tot online platforms om toegang te krijgen tot (nieuwe) films. Virtuele filmzalen bieden een kans om de wereldwijde filmcultuur draaiende te houden, betoogden Dana Linssen en David Hofland recent op onze site.

Naast het aanbod van Eyelet schrijven we natuurlijk ook over het online aanbod van andere platforms, zoals Picl. Op filmkrant.nl/thuiskijken vissen we de krenten uit de pap van het grote en groeiende aanbod van films en series die u thuis vanaf de bank kunt kijken.