En dan waren er nog al die andere prijzen

  • Datum 04-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jongens

Natuurlijk, het ging de afgelopen week in Utrecht vooral om de Gouden Kalveren. Maar naast de grote festivalonderscheidingen zijn er tijdens het NFF nog veel meer prijzen en prijsjes uitgereikt. Van MovieZone Award en Wildcard tot Gouden Gluiperd en afficheprijs. Een overzicht.

De jongerenjury van de MovieZone NFF Award had drie favorieten — precies de drie titels die later in de week werden genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste regie. Uiteindelijk werd Jongens verkozen boven Nena en Aanmodderfakker. Regisseur Mischa Kamp ontving een check voor €1.500 die gebruikt moet worden voor promotie van de film onder de jonge doelgroep.

En er was nog een prijs voor Jongens, of althans voor de maker van de publiciteitsposter. Susanne Keilhack won de Cinema.nl Afficheprijs 2014, die bestaat uit €2.500, een wisseltrofee en een ingelijst exemplaar van het klassieke Jonge harten-affiche uit 1936. Ook in 2012 en 2011 won Keilhack de prijs al, toen samen met Joost Hiensch. Er werden 2500 stemmen uitgebracht op de genomineerde posters. Naast Jongens waren dat: Above Us All, Ne me quitte pas, Poetins Olympische Droom en Soof.

Ook op het HFM Co-Production Platform werd één project uitverkoren voor de loftrompet. Tachtig titels waren ingezonden voor de 2014-editie van de coproductiemarkt voor Europese filmprojecten waarvan er 21, afkomstig uit vijftien verschillende landen, door de selectie kwamen. Onder dat gezelschap werden maar liefst vijf prijzen verdeeld. De Cam-a-lot & Filmmore Cinema Emerging Talent Prize for the Best Project ging naar A Shining Flaw (scenario: Arthur Japin, regie: Erwin Olaf). De Warnier Posta Prize was voor I Want to be like You (scenario: Konstanstin Bojanov en Rebecca Lenkiewicz, regie: Konstantin Bojanov). En de Inciteable Development Award werd uitgereikt aan Gameover (scenario en regie: Olena Fetisova). Voor de tweede keer werd tijdens de coproductiemarkt de HFM Work-in-Progress sessie gehouden en ook daar waren twee onderscheidingen aan verbonden. De Filmmore HFM Work-in-Progress Prize kwam terecht bij Dust Cloth (scenario en regie: Ahu Öztürk). En Paradise Trips (scenario en regie: Raf Reyntjens) kreeg de Haghfilm International Post-Production Prize.

Das Wad van Rob Lücker won twee jaar geleden The Pitch tijdens het NFF en draaide tijdens deze editie in het festivalprogramma. Tijdens de ‘visual effects-dag’ werd Das Wad onderscheiden met een VNAP VFX Award. De prijs werd uitgereikt aan Luuk Meijer en Storm Post Production, die verantwoordelijk waren voor de ‘look and feel’ van de korte film.

Al zes jaar reikt het Nederlands Filmfonds tijdens het NFF de zogeheten Wildcards uit, een stimuleringsprijs voor net afgestudeerde documentairemakers. Voor het eerst werden er dit jaar ook Wildcards toegekend voor fictie en animatie. In de categorie documentaire kregen Bart van den Aardweg, Susanne Opstal en Freek Boon ieder €40.000 om een nieuwe productie te realiseren. In de categorie animatie ging eenzelfde bedrag naar Valerie Chang. De Wildcard voor fictie, €80.000 groot, is gegaan naar Viktor van der Valk en Hanna van Niekerk. Het is het streven om de films die met het Wildcard-geld gemaakt worden volgend jaar te tonen tijdens het NFF.

Er waren meer prijzen voor vers afgestudeerd filmtalent. Onno de Onwetende werd uitgeroepen tot beste afstudeerfilm van 2014. Regisseur Viktor van der Valk kreeg daarvoor de Tuschinski Award, waar een geldprijs van €5.000 aan verbonden is. Eenzelfde bedrag, maar dan verbonden aan de Dioraphte Award ging naar Joanne van der Weg, regisseur van Blindelings. Chris Stengers en Juul van den Kamp kregen de check voor €5.000 die hoort bij de Filmproducenten Nederland Award voor hun film If Mama Ain’t Happy Nobody’s Happy.

De prijs voor meest ludieke prijs gaat naar De Gouden Gluiperd. De nieuwe publieksprijs voor beste schurkenrol ooit in een Nederlandse film werd gewonnen door Tygo Gernandt, voor zijn vertolking van Maikel in Van God Los. Een meerderheid van de TVFilm-lezers en NFF-bezoekers vond Gernandt een betere slechterik dan Dragan Bakema (Michael in Loverboy), Thom Hoffman (Hans Akkermans in Zwartboek), Theo Maassen (Johan van der S. in TBS) of Huub Stapel (Sint Niklas in Sint). Gernandt onving in 2003 al een Gouden Kalf voor zijn dezelfde rol.

Niet echt een prijs maar wel een eer: als acteur je handafdruk mogen zetten voor een Gouden Tegel op de Utrechtse filmboulevard. De Walk of Fame in de Vinkenburgstraat wordt elk jaar met twee tegels verlengd en dit jaar was het de beurt aan Marwan Kenzari en Hadewych Minis. De nummer 34 en 35 uit de rij wonnen vorig jaar de Gouden Kalveren voor beste acteur en actrice. Zij werden in 2013 voorgegaan door Reinout Scholten van Aschat en Hannah Hoekstra.

Edo Dijksterhuis