Dunkirk: The Premake

Tweet van hoofdrolspeler Harry Styles

Hollywood-productie Dunkirk wordt de komende weken gedeeltelijk opgenomen op Urk. De nieuwe film van Christopher Nolan (Interstellar) speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen geallieerde soldaten bij Duinkerken moesten worden geëvacueerd.

De Britse cineast en zijn team hebben gekozen voor het IJsselmeer vanwege de lage kosten, en het klimaat. Nederland heeft voor filmproducties een gunstige belastingconstructie, en het IJsselmeer is ondiep en betrekkelijk windvrij. De opnames vinden plaats in een volledig door boeien afgeschermd gebied op het meer. In de haven belemmeren zwarte schermen het zicht.

De calvinistische Urkers zijn niet erg onder de indruk van de karavaan. Het is vooral een manier om extra geld te verdienen. Op Twitter is bijvoorbeeld te zien hoe een lokaal kraanbedrijf een bakwagen heeft verhuurd. De meest ludieke manier om iets te verdienen aan het spektakel, is door te figureren. Elke ochtend melden talloze jongens zich met bijpassend historisch kapsel in de haven — waaronder veel jongens uit Urk.


Wie van afstand toch iets wil zien van Hollywood in Nederland, kan terecht op YouTube. Daar staan filmpjes van oorlogsschepen die de Urker haven binnenvaren, en beelden van helikopters die gebruikt worden om vanuit de lucht opnames te maken. Er schijnen ook al opnames te zijn geweest van een neerstortende Spitfire. Gisteren wist Omroep Flevoland regisseur Nolan te spotten.

Bewoners melden overigens dat je nog best wat mee kan krijgen van de opnames. Bij de vuurtoren is er goed uitzicht op de set. Riekelt Brouwer biedt vanaf maandag een IJsselmeercruise aan met zijn passagiersschip de Zuiderzee. Het schip is al geschilderd in camouflagekleuren zodat het niet teveel opvalt wanneer het langs de set vaart. Zo is er dus mogelijk zicht op het schouwspel.

Te midden van al die opwinding rijst natuurlijk wel de vraag hoe je in hemelsnaam een gedeelte van het IJsselmeer kan afzetten. De lokale vissers beklaagden zich hier al over. Is het de macht van filmproducent Warner Brothers? Voor het antwoord zullen we hoogstwaarschijnlijk achter het net vissen: overal zijn geheimhoudingscontracten getekend.


De titel van dit bericht verwijst naar Kevin B. Lee’s video-essay Transformers: The Premake.