Digna Sinke krijgt Gouden Kalf voor Film­cul­tuur

Digna Sinke (foto: Tara Fallaux)

Het Gouden Kalf voor Filmcultuur gaat dit jaar naar Digna Sinke. Deze speciale prijs van het Nederlands Film Festival wordt voor de 38ste keer uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijke heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. In het geval van Sinke is de onderscheiding de erkenning van vijftig jaar vakmanschap als filmmaker en producent.

“Eigen én wijs zijn de twee kernwoorden die de ontvanger typeren”, staat te lezen in het aanbevelingsrapport. “Eigen in de onderwerpen die ze als filmmaker aanpakt. En wijs in het begeleiden van nieuw en jong talent en wat er met een film verteld moet worden. Een filmmaker die zuinig is met woorden maar gul met beelden.”

Digna Sinke (1949) studeerde in 1972 af aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie in Amsterdam met de eindexamenfilm Groeten uit Zonnemaire. Daarna ging ze aan de slag als montage-assistent bij Turks fruit van Paul Verhoeven en The Family van Lodewijk de Boer. Tevens was ze als script supervisor bij Heb meelij Jet van Frans Weisz.

Na de korte film De Gebroeders Helle (1976), regisseerde ze haar eerste lange speelfilm De stille oceaan, die geselecteerd werd voor de hoofdcompetitie van de Berlinale in 1984. Een reeks speelfilms en documentaires volgde, waaronder als Belle van Zuylen (1994), dat Grote Prijs op het festival van Mannheim won, en drie documentaires over het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Na het overlijden van haar partner René Scholten in 2001 nam ze zijn werk over. Scholten had in 1979 Studio Nieuwe Gronden opgericht, tegenwoordig SNG film, dat voortkwam uit het legendarische filmcollectief Amsterdams Stadsjournaal. Doel bleef het produceren van eigenzinnige films en het bieden van kansen aan jong talent. Daarnaast heeft Sinke allerlei bestuurswerk gedaan, onder andere als vicevoorzitter van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, voorzitter van de Federatie Kunstenaarsverenigingen en bestuurslid van Kunsten ’92. In 1991 was ze medeoprichter van de Dutch Documentary and Independent Film Association (DIFA) en in 2000 was ze betrokken bij de oprichting van de Federatie Filmbelangen.

Het Gouden Kalf voor Filmcultuur wordt sinds 1981 uitgereikt. Eerder ging de prijs naar onder ander Fons Rademakers (1987), Jeroen Krabbé (1996), Doreen Boonekamp (2009) en Monique van de Ven (2018). Vorig jaar kreeg Wil Koopman het Gouden Kalf.

Op woensdagochtend 20 september wordt in aanloop naar het festival en het gala de Gouden Tegel van Digna Sinke onthuld op de NFF Filmboulevard in de Vinkenburgstraat in Utrecht. Op vrijdag 29 september krijgt zij de prijs uitgereikt tijdens het EY Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht.