David Cronenberg op bezoek bij EYE

Maps to the Stars

David Cronenberg komt volgende maand naar Amsterdam. De Canadese regisseur is van 10 tot en met 15 juni te gast bij EYE, in de aanloop naar de opening van de tentoonstelling ‘David Cronenberg — The Exhibition’. Cronenberg geeft in een talkshow commentaar op de tentoonstelling, vertelt over zijn nieuwe film en woont twee speciale previews bij.

Rekwisieten, setfoto’s en originele kostuums — aan de hand hiervan wordt Cronenbergs wereld in beeld gebracht: een paranoïde paralleluniversum waar lichaam, geest, technologie en massamedia in elkaar overvloeien met soms monsterlijke gevolgen. Wie herinnert zich niet de tot amoreel insect getransformeerde Jeff Goldblum in The Fly of de gehavende omni-seksuele auto-ongelukslachtoffers in Crash? De tentoonstelling, die loopt tot 14 september, is samengesteld door de curators van het Toronto International Film Festival. Dana Linssen van de Filmkrant maakte er eerder al een virtuele variant op.

In de gratis toegankelijke live talkshow EYE Filmcafé praat David Cronenberg met andere gasten over de tentoonstelling en de nieuwste ontwikkelingen in film. Het zal dan ongetwijfeld ook gaan over zijn nieuwste film, Maps to the Stars, die deze week in Cannes in competitie draait. De donkere satire met Julianne Moore, John Cusack, Mia Wasikowska en Robert Pattison gaat over de disfunctionele familie Weiss: zelfhelpspecialist, met roem geobsedeerde moeder, verslaafde kindster en pyromaan. Het verhaal krijgt momentum zodra vader Weiss een jonge actrice als klant krijgt die een remake wil maken van de film die haar inmiddels overleden moeder beroemd maakte in de jaren zestig. Maps to the Stars gaat op 28 augustus in Nederland in première.

Het zal Cronenberg-fans veel plezier doen dat EYE voor de gelegenheid van de tentoonstelling de Cronenberg-klassieker Videodrome uit 1982 opnieuw digitaal gaat uitbrengen. In deze science-horror raakt James Woods geobsedeerd door het seks en geweld dat te zien is op kabelpiraat Videodrome. Op een gegeven moment ontwikkelt hij een sleuf in zijn buik waar hij videocassettes kan inladen. Hij is de vleesgeworden beeldverslinder geworden en wordt zelf verteerd door hallucinaties. Videodrome beleeft op 13 juni een voorpremière in EYE. Vanaf 26 juni is de film regulier te zien in de bioscoop.