Cannes maakt selectie 2023 bekend

Jeanne du Barry

Nadat de afgelopen weken al de selectie Martin Scorsese’s Killers of the Flower Moon, de vijfde Indiana Jones-film en openingsfilm Jeanne du Barry van Maïwenn bekend werden gemaakt, heeft het filmfestival van Cannes gisteren het complete programma voor editie 2023 onthuld. Onder meer Todd Haynes, Alice Rohrwacher, Ken Loach, Catherine Brillat, Wes Anderson en Nuri Bilge Ceylan presenteren nieuwe films in competitie.

Het lijkt erop dat Johnny Depp is ‘ont-cancelled’. De acteur die door zijn vechtscheiding met Amber Heard in een slecht daglicht was komen staan en door filmstudio’s werd gemeden als de pest, is op 16 mei te zien in de openingsfilm van Cannes. Het belangrijkste filmfestival ter wereld opent namelijk met Jeanne du Barry, een kostuumdrama over de maîtresse van de laatste Franse koning Lodewijk XV. Regisseur Maïwenn (die de afgelopen weken ook zelf in opspraak kwam) speelt de titelrol, met Depp als haar tegenspeler. Het is de eerste keer dat Depp een film lang Frans spreekt.

Jeanne du Barry wordt op het festival vertoond buiten de negentien titels tellende competitie, waarvoor gisteren de selectie bekend werd gemaakt. Opvallende titels zijn onder meer The Zone of Interest, de eerste speelfilm sinds Under the Skin van Jonathan Glazer; Monster van Hirokazu Kore-eda, voor het eerst weer in Cannes sinds hij er een Gouden Palm won met Shoplifters; en het enige debuut dat werd geselecteerd voor de competitie, Banel e Adama van de Senegalese filmmaker Ramata-Toulaye Sy.

Sy is een van de zes vrouwelijke regisseurs met een plek in de competie, naast , naast Catherine Breillat, Jessica Hausner, Kaouther Ben Hania, Justine Triet en Alice Rohrwacher. Dat is dus nagenoeg een derde van de selectie, en dat is zowel procentueel als in absolute cijfers een record voor Cannes. Voor wie bang is dat de oude meesters het daarmee moeten ontgelden: ook Ken Loach, Aki Kaurismäki, Nanni Moretti, Marco Belocchio en Wim Wenders werden geselecteerd.

Wenders is op het festival zelfs tweemaal vertegenwoordigd: naast zijn film Perfect Days in competitie, is ook zijn documentaire Anselm (das Rauschen der Zeit) over kunstenaar Anselm Kiefer als Special Screening te zien. Eenzelfde dubbelrol is er voor Wang Bing, met Jeunesse in competitie en Man in Black als special screening.

Voor het eerst sinds de selectie van Borgman in 2013 is er ook weer een Nederlands aandeel in het hoofdprogramma, met de Special Screening van Occupied City van Steve McQueen. De documentaire over Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebaseerd op het nonfictieboek De bezette stad van Bianca Stigter, die ook het scenario voor de filmversie schreef.

Zie voor de volledige selectie de website van het festival.