Budget van £1 miljoen voor net afgestudeerde regisseur

El Muerto

Het is de droom van iedere Filmacademieverlater: carte blanche en een fijn budget. Loïs Dols de Jong, die vorig jaar afstudeerde met El Muerto, won twee weken geleden de hoofdprijs van That Film Festival in Londen. Er ligt nu £1 miljoen voor haar klaar om een speelfilm te ontwikkelen.

“Toen ik het standaardrondje langs de festivals deed, stuitte ik op That Film Festival en kon het bijna niet geloven”, vertelt Loïs Dols de Jong. “Zo’n prijs, dat is bizar, misschien te mooi om waar te zijn. En aangezien het festival pas twee jaar bestaat en nog niet zo bekend is, zullen wel meer mensen dat denken. Dus heb ik El Muerto ingestuurd voor een showcase. Dat pakte goed uit.”

El Muerto, dat vorig jaar zomer vertoond werd tijdens het Keep an Eye Festival en is terug te zien via NPO Start, is een western van twintig minuten. “De productie had te maken met veel tegenslagen. Drie dagen voor het draaien bleken we geen vergunning te hebben voor opnames in het natuurgebied dat onze hoofdlocatie was. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen in een bungalowpark. Ik werkte tot drie uur ’s nachts met de cameraman aan de decoupage en vier uur later gingen we weer draaien.”

De jury van That Film Festival kon het resultaat waarderen en noemde Dols de Jong “een echte verhalenverteller”. Zij werd gekozen tot één van de twintig finalisten die op basis van vier pagina’s script een nieuwe film mocht maken. “Dat was een heel raar script”, volgens de regisseur. “Het begon met twee mensen die een overval plannen, maar je weet niet precies waar het om draait. Ze ruziën over de onderlinge verantwoordelijkheden en de buit en dan wordt het een rat race. Tot slot buitelen ze al vechtend ergens binnen en blijkt het om puppies te gaan.”

Breach

Dols de Jong vormde het idee om tot een film met de titel Breach. In de realisering liep ze meteen tegen een grote beperking aan: geen geld. “En ik wilde niet om freebees bedelen. Daarom bedacht ik een extra personage, gespeeld door Teun Kuilboer die ook in El Muerto speelt. Hij is een agent die de hoofdpersonen afluistert, ervan overtuigd raakt dat hij eindelijk een stel beruchte criminelen te pakken heeft maar dan met hondendieven te maken blijkt te hebben.”

De overwinning kwam als een verrassing. “Er zat een alfavrouw bij de finalisten waarvan ik overtuigd was dat zij zou winnen.” Het prijzengeld is “insane, maar als je erover nadenkt ook weer niet uitzinnig als je een serieuze speelfilm wil maken”. Ze krijgt het uitbetaald bij iedere stap die ze nu zet bij het ontwikkelen van een nieuwe productie. “Ik heb research gedaan naar debuutfilms met een vergelijkbaar budget, Reservoir Dogs, Jackie Brown – films met weinig locaties en elementen van crime en mystery. Die kant moet het opgaan. Over twee weken moet ik mijn plan presenteren. In augustus wordt een eerste versie van het script verwacht, best snel.”