Massa­ont­slagen bij Disney om kosten te druk­ken

Avatar: The Way of Water

The Walt Disney Company bestaat dit jaar een volle eeuw en 7.000 werknemers krijgen bij wijze van verjaardagscadeau een ontslagbrief. Het grootste entertainmentbedrijf ter wereld presenteert het als een bezuinigingsorganisatie. Beursanalisten zien er de hand in van de activistische belegger Nelson Peltz.

Disney-CEO Bob Iger, die in 2021 met pensioen ging maar amper een jaar later terugkeerde om de puinhopen van opvolger Bob Chapek op te ruimen, kondigde de ontslagen vorige week aan. De bezuinigingen zijn groter dan verwacht en raken een aanzienlijk deel van het Disney-personeel, wereldwijd zo’n 220.000 werknemers. Iger hoopt met zijn operatie $5,5 miljard uit te sparen. De afslankactie zou voor het einde van het fiscale jaar 2024 moeten zijn afgerond. De beurs reageerde meteen verheugd op het nieuws: het aandeel Disney sprong in één dag tijd 5,6% omhoog.

De activistische belegger Nelson Peltz verzamelde de afgelopen maanden genoeg aandelen Disney om een plek aan de bestuurstafel af te dwingen. Die kreeg hij niet, maar Iger heeft overduidelijk wel naar hem geluisterd. Peltz en zijn investeringsvehikel Trian Partners zijn voorstanders van een streng fiscaal beleid.

Disney maakt al jaren te weinig winst, vinden meer grote investeerders. Op de streamingactiviteiten van het bedrijf werd in het vierde kwartaal $1,1 miljard afgeschreven. Het aantal abonnees groeide niet, zoals verwacht, maar kromp. Dat was voor het eerst sinds de introductie van het eigen streamingplatform Disney+. Tijdens de coronapandemie had het bedrijf vol ingezet op dit kanaal, maar dat was gerekend buiten de consument, die – zodra dat weer kon – toch liever naar de bioscoop gaat.

In een persbericht zegt Iger nu dat bioscopen “ons nog steeds aanzienlijke mogelijkheden bieden om inkomsten te genereren”. Om meteen daad bij woord te voegen en sequels aan te kondigen van Toy Story, Frozen en Zootopia. Momenteel doen Avatar: The Way of Water en het opnieuw uitgebrachte Titanic goede zaken in de bioscoop.