Links

Links

Borat Subsequent Moviefilm, een van de grote winnaars bij de Golden Globes.

Wat is er deze week bij andere media te lezen, zien en luisteren? De Golden Globes liggen weer onder vuur, en de Berlinale is van start gegaan.

Gekochte Globes?
Afgelopen weekend werden voor de 78ste keer de Golden Globes uitgereikt, met als grote winnaars Nomadland (Chloé Zhao), Borat Subsequent Moviefilm (Jason Woliner), The Crown (Peter Morgan) en The Queen’s Gambit (Scott Frank). The Hollywood Foreign Press Association, die de awards uitreikt, is de laatste tijd weer fel bekritiseerd. Bezorgden snoepreisjes naar Parijs Emily in Paris (Darren Star) de opmerkelijke nominatie voor beste televisieserie?
– LA Times


Berlinale van start

Deze week is de Berlinale van start gegaan. Uiteraard online. Programmeur Michael Stütz bespreekt een aantal films die meedoen in het Panorama-programma.
– Berlinale.de

Ode aan de bioscoop
De NRC brengt een ode aan de bioscoop. Journalist Robbert Blokland dook in de psychologie van gezamenlijk films kijken. “Filmkijken is altijd leuker in een zaal met honderden anderen die exact op dezelfde golflengte zitten.”
– NRC

Filmen in coronatijd
Cineville ging met jonge filmmakers in gesprek over filmen in coronatijd. “Toen ik wakker werd hadden we groen licht. Echt een rollercoaster van emoties.”
– Cineville

Les Misérables
In de Ketelhuis Podcast bespreken Liselotte Roodbol en journalist Lidewijde Paris Les Misérables (Ladj Ly, 2020) – met de bril van een literatuurwetenschapper. Inclusief kijkvragen.
– Ketelhuis Podcast

Geschiedenisles
Een korte geschiedenis van de begindagen van het filmtijdperk.
– Sight & Sound