Berlinale-blog 6: Paradijselijke première

De Filmkrant bericht dagelijks vanaf de zeventigste editie van de Berlinale, waar gisteren Mees Peijnenburgs Paradise Drifters een “grandioze” internationale première beleefde.

“Het was wonderlijk, bijzonder, extreem fantastisch.” Mees Peijnenburg komt superlatieven tekort om de Berlijnse première van zijn speelfilmdebuut Paradise Drifters te omschrijven. De film draaide eerder al op het IFFR, staat eind maart centraal in een nieuwe editie van de Nederlandse Filmnacht en draait vanaf april in de bioscoop.

Maar nu eerst dus Berlijn, waar de film niet alleen aan een nieuw publiek maar ook aan de internationale markt wordt gepresenteerd. De festivaldagen in de aanloop naar zijn premièrescreening vulden zich voor Peijnenburg met afspraken: “Met sales agents en distributeurs, maar ook programmeurs van andere internationale festivals. Over Paradise Drifters, maar vaak ook al over toekomstige projecten.”

Paradise Drifters is op de Berlinale opgenomen in Generation 14plus, het festivalprogramma met films voor, met en over tieners (maar zeker ook geschikt voor volwassenen). Paradise Drifters draait om drie jongeren die om verschillende redenen geen dak boven hun hoofd hebben en elkaar vinden op een tocht door Europa, past daar zeker in. Dat sloeg aan, voelde Peijnenburg: “Het knetterde in de zaal.”

Wanneer we hem spreken is Peijnenburg duidelijk nog vol van de vertoning – en het daaropvolgende feestje. “We hadden een fantastische zaal, echt een megabijzonder publiek, een ontvangst met heel veel liefde. Er werd gelachen, mensen reageerden op bijzondere momenten, je kon echt merken dat ze mee gingen in de emotionele reis. Het was een warme en hartverwarmende emotionele trip.”

Volgende stap: de pers. De eerste lovende recensie is in ieder geval al binnen, glundert Peijneburg: “Screen Daily is lyrisch – dat is fantastisch.” Inderdaad: het Britse vakblad roemt het ‘levendige camerawerk’ en de ‘expressieve centrale rollen’ (van onder andere Berlinale Talent Bilal Wahib) van het ‘bezielde speelfilmdebuut’, en voorziet een ruime hoeveelheid festivaluitnodigingen voor de film. De dag na de première staat voor de regisseur in het teken van een flinke reeks interviews. Lachend: “Vanaf woensdag hoop ik ook nog wat films te kunnen zien.”