Welke versie van E.T. krijgen we te zien?

In een aflevering van de Amerikaanse satirische animatieserie South Park richten jonge antihelden Stanley, Kyle, Cartman en Tweek een club op om “films te redden van hun eigen regisseur” na het zien van een trailer van de re-re-release van Spielbergs E.T. the Extra-Terrestrial. Daarin vervangt Spielberg praktische effecten door computeranimaties, het woord ‘terrorist’ door ‘hippie’ en bewapent hij FBI-agenten met walkietalkies in plaats van geweren. Het klinkt als een grap, maar Spielberg heeft in 2002 echt zo’n geretoucheerde versie uitgebracht.

Waarom zou je willen sleutelen aan de jeugdherinneringen van miljoenen filmliefhebbers? Spielbergs reden: hij was nooit helemaal tevreden met de technische specten van de film. Het woord ‘terrorist’ en FBI-agenten die met geweren op kinderen afkomen vond hij na 9/11 niet gepast. Toen de computertechnologie zich naar zijn idee voldoende had ontwikkeld, paste hij de film aan.

South Park zette de regisseur neer als een inhalige schurk die zelfs Raiders of the Lost Ark oppoetst, walkietalkie en al. In de climax van de aflevering is Spielberg niet veel anders dan de nazi-schurk uit Raiders: zijn screening van de digitale film is als het openen van de Ark van het Verbond. Van wie naar de gedoemde filmrol kijk ontploft het hoofd en Spielberg gaat ten onder aan zijn zucht naar perfectie.

In de praktijk is Spielberg een minder grote schurk dan South Park doet vermoeden. “Als mensen aan mij vragen welke versie van E.T. ze moeten kijken, zeg ik altijd: die uit 1982.” Van die versie heeft Spielberg een gerestaureerde print laten maken (zonder walkietalkies) en die draait komende zomer in EYE, naast de Nederlands gesproken versie en de andere originele prints van zijn films.