Focus: Tot leven gekust script

De voordracht van Fit to Fly

Iedere scenarist kent de frustratie: je hebt een prachtig script geschreven, dat vervolgens niemand wil verfilmen. In S.O.S. voor niet verfilmde scenario’s krijgen sommige van deze scripts een tweede leven. Niet als film, maar als een live-voordracht door acteurs in het Polanentheater in Amsterdam. Op 7 oktober staat Bijna dood van Barbara Jurgens op het programma. Later ook te beluisteren als podcast.

Je hebt maanden, misschien wel jaren gewerkt aan een script en ziet de film al helemaal voor je. Maar dan komt de ijskoude douche. Producenten en subsidiënten vinden het echt, heus waar, een mooi script. Vervolgens komen de bezwaren: het is te commercieel, te artistiek, te bijzonder, te complex, te simpel, te gelaagd, te heftig of te kabbelend. Kortom: in de grabbelton van afwijzingsargumenten is altijd iets te vinden. Je script verdwijnt naar een uithoek van de harde schrijf op je computer en de printversie naar een bureaula. En dat was dat.

Tijd voor het door Script Off Screen georganiseerde S.O.S. voor niet verfilmde scenario’s, die als de prins in Doornroosje scripts wakker kust. Nee, een film wordt het nog steeds niet, maar met een live-voordracht door acteurs staat je script toch op uit de dood. En omdat van de voordracht een podcast wordt gemaakt, blijft het in leven. Zo ging het eerder dit jaar met de scripts van Mondriaans Victory en Fit to Fly. In het door Saskia Diesing (Nena, 2014; Dorst, 2018) en Eveline Groeneveld geschreven Fit to Fly vliegt een geroutineerde marechaussee met een uitgezet Roma-gezin mee naar Servië, maar hoog in de lucht gebeurt er iets waarop het protocol geen antwoord heeft. Met de stemmen van onder andere Gijs Scholten van Aschat, Dragan Bakema en Abbey Hoes. Mondriaans Victory van Ger Beukenkamp (Land van Lubbers, 2016; Majesteit, 2010; De troon, 2010) is een biopic over de zoektocht van Mondriaan naar de waarheid achter de materiële wereld. Met de stemmen van onder andere Ricky Koole, Maria Goos en Carly Wijs. De voordrachten van Fit to Fly en Mondriaans Victory zijn inmiddels als podcasts te beluisteren.

Als derde in de reeks staat 7 oktober in het Polanentheater in Amsterdam Bijna dood van Barbara Jurgens, die we kennen van het prijswinnende Vechtmeisje (Johan Timmers, 2018), op het programma. Bijna dood is een psychologische thriller over een geharde zakenvrouw, die tijdens een hartstilstand een angstige bijna-doodervaring heeft. Zwevend tussen hemel en aarde ziet zij haar overleden vijftienjarige dochter, die haar iets lijkt te willen vertellen. Als de vrouw weer bijkomt, gaat ze op zoek naar wat haar dochter haar wilde vertellen. Jurgens liet zich inspireren door films als Shutter Island (Martin Scorsese, 2010) en The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999), waarin tussen hemel en aarde ook meer bestaat dan de zichtbare werkelijkheid. Het script wordt voorgedragen door onder andere Saskia Temmink, Hans Dagelet en Horace Cohen. De muziek is van Annie Tangberg van het Metropole Orkest.

Lourens Blok zorgt als regisseur voor dramatische allure in de voordracht. Hij is de juiste man op de juiste plek, want Blok is geïnteresseerd in hemel-en-aarde-vragen: “Wat als je dingen hebt gezien, maar niemand je gelooft? Wat als je zelf niet meer weet wat echt is en wat niet? Waar stopt de realiteit en begint de fantasie?” Deze vragen zullen vast ook aan bod komen in de Q&A na afloop. De voordracht is vanaf eind november te beluisteren als podcast.


polanentheater.nl | scriptoffscreen.nl