Focus: Tomorrow Klimaatfestival 2024
Hoopvolle klimaatfilms
Geen gebrek aan somberte over de klimaattoekomst, maar filmplatform Cinetree wil met de tweede editie van het klimaatfestival Tomorrow inspirerende, hoopvolle films laten zien. Het festival opent 26 november in DeLaMar in Amsterdam met een mix van talks, interviews, optredens en fragmenten uit vijf klimaat(gerelateerde)films. De films zijn van 26 november t/m 3 december online te zien bij Cinetree.
“De constante stroom aan negatief klimaatnieuws kan overweldigend zijn en leidt bij veel mensen tot een gevoel van machteloosheid. Het Tomorrow Film Festival wil met inspirerende verhalen deze negatieve gevoelens doorbreken en laten zien wat er wél mogelijk is. Cinetree gelooft dat verhalen bepalend zijn in hoe we naar de wereld kijken en uiteindelijk handelen. In een tijd waarin 1 op de 5 jongeren lijdt aan klimaatdepressie is het tijd voor een nieuw narratief.” Aldus Hanna Verboom, artistiek directeur van Cinetree, over het doel van het Tomorrow Film Festival.
Verboom is een van de vele sprekers 26 november op de openingsavond van het festival in DeLaMar. Daarnaast zullen onder meer psychiater Jim van Os, acteur Thekla Reuten, milieurechtadvocaat Jessica den Outer en documentairemaker Melati Wijsen spreken.
Psychiater Jim van Os houdt een betoog over onze groeiverslaving en hoe die te doorbreken. Thekla Reuten vertelt onder het motto “de kindertijd duurt te kort om door te brengen op een smartphone” over het burgerinitiatief Smartphonevrij Opgroeien, waarvan zij een van de oprichters is. Milieurechtadvocaat Jessica den Outer pleit voor juridische rechten voor de natuur en documentairemaker Melati Wijsen, die in Bigger Than Us (2021) klimaatactivisten, onder wie Greta Thunberg, aan het woord liet, praat over de zin van klimaatfilms. Daarover bestaat bij Verboom geen twijfel: “Wij geloven in deze kracht van film en doen er met ons kleine filmplatform alles aan om een ander geluid te laten horen.”
Het Tomorrow Film Festival draagt bij aan die toekomst met vijf films, die vanaf 26 november een week lang te zien zijn op Cinetree. Landfill Harmonic (Brad Allgood, Graham Townsley & Juliana Penaranda-Loftus, 2015) portretteert een kinderorkest in Paraguay dat optreedt met instrumenten gemaakt van materiaal van een afvalstortplaats. The Great Green Wall (Jared P. Scott, 2019) gaat over het Afrikaanse initiatief om woestijnvorming in de Sahel te stoppen. Gerlach (Luuk Bouwman & Aliona van der Horst, 2023), op IDFA 2023 winnaar van de prijs voor beste Nederlandse documentaire, portretteert de laatste boer die in de omgeving van Schiphol standhoudt met zijn bedrijf. In de speelfilm Captain Fantastic (Matt Ross, 2016) voedt een vader zijn zes kinderen ver weg van de kapitalistische consumptiemaatschappij op in de ruige natuur. En I Am the River, the River Is Me (Petr Lom, 2024) tenslotte is een documentaire over de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, die als eerste rivier ter wereld juridisch erkend werd als een persoon met rechten.
Het laatste woord is aan Verboom: “Het is de hoogste tijd dat we onze camera’s richten op wat er wél goed gaat, en op wat ons verbindt. Vanuit daar ontstaat actieve hoop en kunnen we samenwerken aan een duurzame, weerbare samenleving en toekomst.”
Cinetree Tomorrow Klimaatfestival:
Openingsavond | 26 november 2024 | DeLaMar, Amsterdam
Filmprogramma | 26 november t/m 3 december 2024 | Online