Focus: Science & Fiction 2023

Tango van overheid en burgers

Les misérables

Dat de overheid en burgers in twee verschillende werelden leven is een open deur. Maar wat hebben wetenschappers erover te zeggen? Met inleidingen van wetenschappers vertoont de filmreeks Science & Fiction in het Louis Hartlooper Complex onder de titel ‘Wie doet er mee?’ vier films over dit thema.

‘De democratische samenleving zoals we die decennialang gekend hebben, staat onder druk. Langzaam dringen onomkeerbare veranderingen door. Wie hoort erbij en wie doet er nog mee? Wat worden de contouren van het nieuwe sociale contract tussen burgers, bedrijven en overheid?’ Aldus de organisatoren van Science & Fiction, een activiteit van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit van Utrecht. Een programma van vier films schetst de problematische verhouding tussen overheid en burgers, waarop de inleidingen bij de films dieper in gaan.

De reeks opent 16 mei met Les misérables (Ladj Ly), waarin een video van raciaal politiegeweld in een Parijse wijk tot een explosie van geweld leidt. Met een inleiding van universitair docent Koen Damhuis. Op 30 mei is Dear Comrades! (Andrej Konchalovsky, 2020) te zien, over het meedogenloos neerslaan van een arbeidersprotest in 1962 in de Sovjet-Unie. Met een inleiding van universitair hoofddocent Ozan Alakavuklar.

Op 12 juni staat The Florida Project (Sean Baker) op het programma, over het leven van een arme alleenstaande moeder en haar dochtertje in de buurt van pretpark Disney World. Met een inleiding van universitair hoofddocent Marguerite van den Berg. De vierde film is Marvin ou la belle education (Anne Fontaine), over een om zijn seksuele geaardheid gepeste jongen, die later succes heeft als acteur en toneelschrijver. Met een inleiding van senior onderzoeker Meike Bokhorst.

Wie de vier films gezien en de inleidingen gehoord heeft, zal deze conclusie niet kunnen ontgaan: in een goed functionerende samenleving hoort iedereen erbij.


Science & Fiction | 16 mei t/m 27 juni | Louis Hartlooper Complex, Utrecht