Focus: Nederlandse Filmnacht

Instinct

Je kunt wachten op de premièredatum 3 oktober om Halina Reijns Instinct te gaan zien, maar je kunt de film ook een week eerder al zien. Twintig filmtheaters vertonen de openingsfilm van het Nederlands Film Festival op 27 september in de Nederlandse Filmnacht.

Het woord nacht moeten we niet letterlijk nemen, want de twintig filmtheaters vertonen Instinct gewoon ’s avonds om een uur of negen. Maar goed ook, want de psychologische thriller kun je misschien beter niet ’s nachts zien. Carice van Houten speelt in haar eerste Nederlandse film in acht jaar een psycholoog in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met een cliënt. Deze rasmanipulator wordt gespeeld door Marwan Kenzari, die door zijn internationale carrière ook nog maar zelden in Nederland is te zien. Het op ware gebeurtenissen gebaseerde script is van Esther Gerritsen, naar een idee van Reijn.

De Nederlandse Filmnacht werd vijf jaar geleden bedacht als middel om de Nederlandse artistieke film dichter bij het publiek te brengen. In eerdere edities waren Stop Acting Now (Mijke de Jong en Viktor van der Valk, 2016), Broers (Bram Schouw, 2017), Niemand in de stad (Michiel van Erp, 2018) en Dirty God (Sacha Polak, 2019) te zien. Veel van de deelnemende filmtheaters organiseren rond de vertoning van de Filmnachtfilm allerlei randactiviteiten, zoals Q&A’s en filmquizzen.


filmnacht.nl