Focus: Metro Movies Festival

Kicks

Velen hebben de mond vol over inclusiviteit en uitsluiting, maar in het Metro Movies Festival staan deze zaken centraal. Het festival, dat van 20 t/m 22 september naast de ingang van metrostation Gaasperplas in Amsterdam wordt gehouden, staat in het teken van ‘connections’.

Hollywood wil graag dat we het vergeten, maar elke film heeft een politieke lading, want draagt een wereldbeeld en mensvisie uit. Het Metro Movies Festival is zich daarvan bewust en toont films die iets zeggen over groepsidentiteiten en samenleven in steden. Zoals Mid90s (Jonah Hill, 2019), dat de skatecultuur van de jaren negentig in Los Angeles tot leven wekt. Een stuk grimmiger is The Hate U Give (George Tillman Jr., 2018), de aangrijpende verfilming van Angie Thomas’ bestseller over etnisch profileren en het neerschieten van een ongewapende zwarte jongen door een politieagent. In Kicks (Justin Tipping, 2016) begint een jongen een gevaarlijke zoektocht naar zijn gestolen Air Jordans.

Het Metro Movies Festival vertoont niet alleen films, maar vindt het ook belangrijk om over de thematiek te praten. Zo is er op de openingsavond een debat over de veranderingen in Amsterdam-Zuidoost, na vertoning van de Tegenlicht-documentaire Mijn stad is mijn hart (Halil Özpamuk, 2018). Ook te zien is de Deense survivalfilm Cutterhead (Rasmus Kloster Bro, 2018), waarin drie mensen vastzitten in een ondergrondse tunnel. Hopelijk geen profetische film voor de volgend jaar te openen Gaasperdammertunnel in Amsterdam-Zuidoost.

Op de laatste festivaldag is werk te zien van een nieuwe lichting Nederlandse filmmakers. Onder meer de Amsterdamse komedie De libi van Shady El-Hamus staat op het programma, net als een verzameling korte films van nieuw internationaal talent. Verder is er op het festival een modetentoonstelling en is er een graffitikunstenaar aan het werk. En natuurlijk geen festival zonder eten: er zijn foodtrucks.


metromovies.nl