Focus: Leiden International Film Festival 2023

Ontdekkingen in Leiden

I Used to Be Funny

Never change a winning formule! Leiden International Film Festival (LIFF) doet ook op de achttiende editie wat het al jaren doet. Ook nu weer zijn er drie competities: American Indie, Bonkers! (innovatieve films buiten alle vakjes) en First Feature.

LIFF is het vrijgevochten broertje onder de Nederlandse filmfestivals. Het richt zich niet op films van gevestigde namen (al zijn die er ook te zien), maar speurt naar nieuwe ontdekkingen. Onder andere in de onafhankelijke Amerikaanse cinema. Een steeds lastiger taak, omdat de Amerikaanse film buiten Hollywood het steeds moeilijker heeft.

Toch slaagt het LIFF er ook dit jaar weer in om een prikkelend programma samen te stellen. Schurend is het Canadese I Used to Be Funny (Ally Pankiw), over een stand-up komiek die in een depressie raakt als een kind op wie ze vroeger als au pair paste spoorloos verdwijnt. In het goed ontvangen Amerikaanse Fremont (Babak Jalali) besluit een uit Afghanistan gevluchte tolk, die werkt in een gelukskoekjes-fabriek, om een koekje met een speciale boodschap de wereld in te sturen.

In het Zweedse Hypnosen (Ernst De Geer) heeft een hypnosetherapie voor een vrouw onverwachte bijwerkingen: plotseling doorziet ze de valsheid en onoprechtheid van haar carrièreomgeving. Dat ook een luxe penthouse kan veranderen in een gevangenis merkt een kunstdief (Willem Dafoe) in het Griekse Inside (Vasilis Katsoupis) als hij na een diefstalpoging het appartement niet meer uit kan. Maandenlang moet hij zien te overleven in het pand.

Pijnlijk is het Amerikaanse You Hurt My Feelings (Nicole Holofcener), waarin een schrijfster ontdekt dat haar man achter haar rug tegen mensen zegt wat hij werkelijk van haar nieuwe boek vindt. Die mening verschilt nogal van wat hij haar vertelde.

Bijzonder is de live uitvoering door Eiko Ishibashi (Oscar-nominatie voor haar soundtrack van Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi) van haar score van Gift, de nieuwe film van Hamaguchi. Bij een aantal filmvoorstellingen zijn regisseurs en acteurs aanwezig. En natuurlijk zijn er afterparty’s.


Leiden International Film Festival | 26 oktober t/m 5 november | Trianon/Kijkhuis/Lido, Leiden