Focus: IFFR Return of the Tiger

EAMI

Afgelopen februari vond het International Film Festival Rotterdam voor de tweede maal op rij virtueel plaats. Die editie wordt komend weekend alsnog dunnetjes overgedaan in Rotterdamse bioscoopzalen onder de noemer Return of the Tiger.

In drie dagen vertoont Return of the Tiger de films die normaal gesproken het vlaggenschip van het festival zijn, maar die dit voorjaar enkel voor geaccrediteerde filmprofessionals online te zien waren: de drie festivalcompetities. En dus niet de films die begin dit jaar al online te zien waren voor het publiek, waaronder het Focus-programma rond de Amerikaanse filmmaker Amanda Kramer.

Wel te zien: de Tiger Competition voor aanstormend filmtalent, de Big Screen Competition op ‘het kruisvlak van populaire, klassieke en arthousefilm’ en de Ammodo Tiger Short Competition voor kortfilms. In totaal worden 21 speelfilms en 14 kortfilms vertoond.

Een handvol titels uit de selecties kunnen nu alsnog niet worden vertoond – opvallendste afwezige is het Chinese To Love Again van Gao Linyang, dat in februari werd beloond met een Speciale Juryprijs. In februari publiceerde Filmkrant in samenwerking met Critics’ Choice VIII recensies van alle films in de Tiger-competitie.

Het weekend zal gemengde gevoelens opleveren bij de festivalmedewerkers die eerder dit jaar werden ontslagen, onder wie programmeurs die al lange tijd aan het festival verbonden waren. De selectie films die zij vorig jaar samen cureerden, is nu te zien zonder dat zij er nog aan verbonden zijn. Ondertussen is het afwachten waar de vernieuwde festivalorganisatie komend voorjaar mee komt – festivaldirecteur Vanja Kaludjercic heeft iets te bewijzen.