To Love Again

Bij elkaar tot de laatste beetjes as

To Love Again

De Filmkrant en Critics’ Choice VIII Re/United presenteren first look-reviews van de films in de IFFR Tiger Competitie van 2022. To Love Again van de Chinese filmmaker Gao Linyang is een bedachtzaam debuut over een ouder echtpaar dat na hun dood samen in een urn wil, maar wat doe je dan met je vorige liefde?

Ze vonden een nieuwe liefde bij elkaar en herhalen zelfs de trouwceremonie om de vlam een beetje op te doen laaien. Li, niet uitgesproken verdrietig of verheugd over zijn resterende dagen, schuifelt afwachtend in zijn keurige pantoffels door het appartement waar Suzhen en hij samenwonen. Zorgzaam plakt ze elke avond een pleister op zijn zere botten en soms ook een gezichtsmasker op haar gelaat.

Hij wordt steeds ouder, en schaamt zich soms voor zijn spraakgebrek, terwijl zij er nog wel wat van wil maken.

Ideale urn
Het is allemaal nog niet voltooid, maar ook niet meer bijster spannend samen. Hun maaltijden aan het tafeltje met het plastic erover zijn even aandoenlijk als warm. Tussen de routines door zoekt Li alvast uit hoe hij de ideale urn kan laten maken waar je al je geliefden in kunt proppen. Met allemaal vakjes en doorkijkjes om elkaar in het hiernamaals niet uit het oog te verliezen. To Love Again is een observerende film, maar niet zo een waarin dan helemaal niks gebeurt. Er gebeurt precies genoeg.

De dochter van Suzhen kijkt amper van haar telefoon op als haar oude moedertje en stiefvader haar in de pauze bezoeken op haar werk. Ze durven niet eens te vragen of ze tijd voor ze heeft. Als het stel een familiefoto wil laten maken, zijn ze maar met zijn tweeën in de studio. Soms is dat familie-zijn maar een ideaalbeeld in je hoofd, dat zonder Photoshop niet haalbaar is. Hoe houd je je naasten bij je in de dood, als dat in het leven al zo moeizaam gaat?

Hoe vaak kom je zo dichtbij gepensioneerden in Xian? Li en Suzhen maakten in hun leven veel politieke onrust mee in het China uit vervlogen jaren. Je kan er niet bij, maar het hangt als een zweem om het koppel en hun hele generatie.

Uit elkaar drijvende continenten
To Love Again gaat over hoe je met de tijd langzaam uit elkaar drijft, bijna ongemerkt, zoals de continenten van onze planeet, of zoals twee stukken van een gebroken beeldje dat gelijmd had moeten worden. Het zijn de kleine dingen van grootse betekenis die het ‘m doen in het regiedebuut van Gao Linyang. Zoals de geel uitgeslagen koelkast die al sinds de eeuwwisseling aan vervanging toe is, maar Li wil er niet aan. Het is alsof hij toe moet geven dat hij zelf ook passé is als dat apparaat ooit uit de flat wordt getild.


De competitiefilms van IFFR 2022 zijn nu online te zien voor geaccrediteerde professionals en worden later dit jaar vertoond in Nederlandse bioscopen. Deze recensie werd geschreven i.h.k.v. Critics’ Choice VIII Re/United</a