Focus: Inspirerende vrouwen

RBG
Het is geen nieuws dat vrouwen op veel plekken in de wereld gruwelijk onderdrukt worden. Het goede nieuws is dat in steeds meer landen verzet ontstaat. Het gratis online HER Film Festival toont acht films over moedige en inspirerende vrouwen.
HER verwijst uiteraard naar ‘haar’, maar is ook de afkorting van Health, Empowerment en Rights. Om deze drie woorden draait het in HER Film Festival, een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi en streamingsdienst Cinetree. Het festival, dat dit jaar de derde editie beleeft, wil de kijker geen moedeloos en machteloos gevoel geven, maar films vertonen over krachtige vrouwen die inspireren. Films die laten zien dat verandering mogelijk is.
Vijf van de acht films waren eerder te zien in de filmtheaters en één op televisie; alle acht zijn ze van 14 t/m 23 oktober gratis online te zien. Met een inleiding door experts, die achtergrondinformatie en hun visie op de film geven. De films op een rij:
In de speelfilm Parched (Leena Yadav, 2015) verzetten vier vrouwen in een Indiaas dorpje zich tegen de patriarchale traditie waarin zij weinig meer dan slavinnen zijn. Volkskrant-recensent Floortje Smit zag ‘een plaatje van een film die nooit hopeloos wordt, ondanks thema’s als mishandeling, verkrachting en kindbruidjes’. Een film ‘met een rotsvast vertrouwen in vrouwelijke solidariteit’ en, zo concludeerde ze, ‘verfrissend optimistisch’.
In de documentaire Sisterhood (Sophie Dros, 2022) praat filmmaker Sophie Dros met vier dertigers en een aantal meisjes over zaken als menstruatieschaamte en grensoverschrijdend gedrag. Recensent Han Lips van het Parool was onder de indruk: ‘wat is het een mooi document’. En: ‘Terwijl je zit te kijken naar een film die laat zien hoe een film wordt gemaakt, een stijlvorm die niet zelden geforceerd uitpakt, krijg je al snel helemaal hoogte van de vrouwen met wie filmmaakster Sophie Dros praat. Heftige gesprekken over alledaagse ervaringen, waar veel mannen nauwelijks besef van hebben.’
De Nigeriaanse speelfilm Eyimofe (Arie en Chuko Esiri, 2020) volgt twee mensen in Lagos die dromen van een leven in Europa, maar het lot beslist anders. Filmkrant-recensent Leo Bankersen werd ‘onverbiddelijk meegevoerd met de worstelingen en compromissen’ van de personages. Hij zag ‘een ode aan veerkracht’.
De titel van de speelfilm Frida (Julie Taymor, 2002) behoeft geen introductie, want de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo staat de laatste jaren volop in de belangstelling. De film, die twee Oscars won, voert de kijker mee naar alle hoogte- en dieptepunten in haar complexe leven, waarin ze altijd de vrijheid zocht.
De documentaire RBG (Julie Cohen & Betsy West, 2018) portretteert de twee jaar geleden overleden Ruth Bader Ginsburg, die zich vanaf haar benoeming in 1993 als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingezet voor gendergelijkheid en de rechten van minderheden. Volkskrant-recensent Berend Jan Bockting zag in de film ‘een kundige en verzorgde biografie annex geschiedenisles’ en ‘een vlammend pleidooi voor het bewaken van verworven vrijheden waarvoor een levenlang is gevochten’.
De documentaire Writing with Fire (Sushmit Ghosh & Rintu Thomas, 2021) volgt een groep journalisten bij een krant in Noord-India. Bijzonder is dat alle journalisten van deze krant vrouwen zijn. Dat deze vrouwen Dalit zijn, de onderlaag van de Indiase samenleving, maakt deze krant nog unieker. Moedig weerstaan deze journalisten de druk van de op hen neerkijkende buitenwereld .
In de documentaire Liyana (Aaron & Amanda Kopp, 2017) verwerken vijf weeskinderen akelige gebeurtenissen uit het verleden door een verhaal te bedenken over een meisje op zoek naar haar ouders. De film, die een karrenvracht prijzen won, vertelt hun verhaal met animatiebeelden. ‘Liyana toont het optimisme en zelfbewustzijn dat creativiteit kan geven’, oordeelde de recensent van The New York Times over de film, die niet in eerder in Nederland te zien is geweest.
De achtste en laatste film is een verrassingsfilm. Het festival geeft als hint dat hij over een wereldberoemde popster gaat. En dat die popster uiteraard een vrouw is. Het raden kan beginnen.
HER Film Festival | 14 t/m 23 oktober | gratis online