Focus: Duizendpoot Miranda July in Utrecht

Miranda July op de set van Kajillionaire

Miranda July is naast acteur en maker van quirky films ook multimediakunstenaar en schrijver. Op 15 juni komt ze naar het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. Janine Abbring interviewt haar over haar nieuwste roman All Fours en Micha Wertheim houdt een lofrede op haar werk. Update: July heeft haar toernee om gezondheidsredenen afgezegd

In de filmwereld kennen we Miranda July van Me and You and Everyone We Know (2005), The Future (2011) en Kajillionaire (2020). Drie films in vijftien jaar is niet veel, maar filmmaken is dan ook slechts een van July’s vele activiteiten. Ze is ook performancekunstenaar, maakt multimedia-installaties en is schrijver. In 2007 publiceerde ze een bundel korte verhalen en in 2015 maakte ze haar romandebuut met The First Bad Man (in Nederland De eerste foute man). Daarin leeft een vrouw van middelbare leeftijd in een fantasiewereld, wat in het alledaagse leven tot tragikomische situaties leidt. “Quirkiness van de bovenste plank”, oordeelde de recensent op cultuursite 8weekly.

Dat oordeel geldt in feite voor al haar werk, maar achter de hippe zelfbewustheid schuilt een serieuze thematiek. Filmkrant-recensent Sacha Gertsik omschreef die in haar recensie van Kajillionaire als volgt: “Ons innerlijk is raar, niet te vatten in woorden of realisme. Precies dat probeert July over te brengen in die paradox van absurditeit en oprechtheid.”

Noem het vervreemding, het gevoel geen connectie met de werkelijkheid te hebben. Dat geldt in ieder geval voor de hoofdpersoon in July’s tweede roman All Fours. De 45-jarige kunstenaar, getrouwd en moeder van een kind, vraagt zich af of er meer te beleven valt in het leven of dat dit het is. Voor July een uitstekend uitgangspunt om met mededogen en humor naar haar geworstel te kijken, waarbij ze ook de pretentieuze kunstwereld niet spaart.

Grappig is de opmerking van de hoofdpersoon dat zij in zoveel verschillende kunstdisciplines werkte, dat ze eeuwig kon blijven debuteren. Of dat autobiografisch geïnspireerd is, zullen we ongetwijfeld horen in Abbrings interview met July. Ook zullen we dan weten waarom Micha Wertheim haar werk bewondert.


ILFU Book Talk: Miranda July | 15 juni 2024 | TivoliVredenburg, Utrecht