Focus: De Dag van de Korte Film 2023

Korte films op de kortste dag

Balcony Cacaphony

De Dag van de Korte Film is inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Ook dit jaar is er op de kortste dag van het jaar in 21 filmtheaters een programma met korte films te zien.

Op 21 december gaat de zon op om 8.46 uur en weer onder om 16.29 uur. Dat betekent slechts 7 uur en 43 minuten daglicht. Maar de Dag van de Korte Film biedt wat verlichting met een programma van zes kortfilms, samen goed voor 82 prettige kijkminuten.

Het programma opent met het drie minuten durende When Doves Try (Thalia de Jong), over de versierpoging van een doffer van een duivin. In de eveneens zeven minuten lange animatie Balcony Cacophony (Quentin Haberham) halen een buurvrouw en een buurman tijdens een ruzie op het balkon elkaar het bloed onder de nagels vandaan.

In Het optreden (20 minuten) van Claire Zhou wordt het voor een koorzangeres van Chinese afkomst steeds moeilijker om verborgen te houden dat haar dochter transgender is. Zhou merkte in een interview met Filmkrant over haar motivatie op dat het tijd is voor een film “die Chinezen in Nederland afbeeldt zoals zij zichzelf zien: met een authentieke, menselijke blik en niet als ‘De Chinees’.”

In Gleuf (17 minuten) van Isis Mihrimah Cabolet hervindt een eenzame zeventigjarige vrouw haar levenslust als ze een al even eenzame jongen ontmoet. De film is losjes gebaseerd op Cabolets familieleden, die, zo zei ze eerder in Filmkrant, “op hun manier allemaal zeer eenzaam waren”.

In de absurdistische zwarte komedie Ik ben geen robot (22 minuten) van Victoria Warmerdam twijfelt een vrouw of ze geen robot is als een computerupdate haar ‘ik ben geen robot’-vinkjes niet accepteert. Warmerdam daagde zichzelf uit door “naast komedie iets meer de dramakant op te zoeken en op visueel vlak nieuwe dingen te proberen”, zei ze in Filmkrant.

In de dansfilm Lucid Dreaming (15 minuten) van Emma Evelein ten slotte, afgelopen september de winnaar van het Gouden Kalf voor beste korte film, verliest een jonge vrouw zich tijdens een treinrit in de belevingswereld van een onbekende man tegenover haar. Andere passagiers raken er ook bij betrokken.


De Dag van de Korte Film | 21 december | Diverse locaties