Hollandse Nieuwe 2023: Victoria Warmerdam over Ik ben geen robot
‘Af en toe risico nemen hoort erbij’

Victoria Warmerdam. Foto: Phelim Hoey
In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.
1. Waar gaat je film over? “In het zwart-komische korte sci-fi drama Ik ben geen robot gaat de feministische Lara (Ellen Parren) na een aantal mislukte pogingen om een captcha in te vullen (een test die een mens van een robot moet onderscheiden), op zoek naar het antwoord op de verontrustende vraag of zij een robot is – en dus gekocht is door haar eigen vriend (Henry van Loon).”
2. Waarom wilde je deze film maken? “Los van mijn fascinatie (lees: angst) voor artificiële intelligentie en de langgekoesterde wens om met Ellen Parren te kunnen werken, wilde ik mezelf bij dit nieuwe project uitdagen door naast de komedie iets meer de dramakant op te zoeken en op visueel vlak nieuwe dingen te proberen. Zo is de film op 35mm gedraaid, wat geweldig was voor de concentratie op de set, maar ook echt wel even slikken was toen ik vrij weinig op de monitor bleek te kunnen zien en rigoureuze keuzes moest maken in wat we draaiden in verband met het aantal filmrollen. Doodeng, maar wel ontzettend leerzaam.”
3. Ooit maak ik nog eens… “Een thrillerserie in de trant van de fantastische serie Slow Horses: spannend en keihard, maar ook gewoon heel grappig. Waarom dit nog niet gemaakt is? Zie mijn antwoord op de volgende vraag.”
4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Lef! Zowel in de Nederlandse film als op het gebied van series bij de streamingdiensten. Die vinden bijna alles ‘te niche’, en als je dan vraagt wat ze precies met mainstream bedoelen, hebben ze daar ook niet echt een antwoord op. Ik snap dat het een industrie is waarin gewoon geld verdiend moet worden, maar daar hoort af en toe risico nemen ook bij toch?”
5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “In mijn algemene ontwikkeling als maker zijn er eigenlijk twee Charlies bepalend geweest. Charlie Chaplin liet mij op jonge leeftijd zien dat komedie universeel is, en Charlie Kaufman dat je een volledig eigen, absurde wereld kunt creëren met film.”