Hollandse Nieuwe 2023: Claire Zhou over Het optreden

'Het was tijd voor een film die Chinezen afbeeldt zoals zij zichzelf zien'

Claire Zhou. Foto: Elmer van der Marel

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

Waar gaat je film over? “Mijn korte film Het optreden gaat over een Chinese koorzangeres voor wie het steeds moeilijker wordt om haar trans dochter voor de Chinese christelijke gemeenschap in Nederland te verbergen.”

Waarom wilde je deze film maken? “Ik wilde deze film maken om een ode te brengen aan mijn eigen moeder en de coming out van de ouders van lhbti’ers, wiens verhaal vaak wordt vergeten. Daarnaast vond ik het tijd om eens een film te maken die Chinezen in Nederland afbeeldt zoals zij zichzelf zien: met een authentieke, menselijke blik en niet als ‘De Chinees’.”

Ooit maak ik nog eens… “Mijn hoop is om de speelfilm Feng Huang te maken, gebaseerd op het levensverhaal van mijn moeder en waar deze korte film ook een verlengde van is. Ze is als oudste van vier meiden opgegroeid in een tijd in China waarin meisjes ‘waardeloos’ waren. Na haar lange reis en immigratie naar Nederland leert ze toch de waarde van een dochter te omarmen door ervoor te kiezen om mij, ondanks alle veroordelingen vanuit de gemeenschap en de waarde van een zoon, als haar trans dochter lief te hebben.”

Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Aan verhalen vanuit authentieke perspectieven die de ervaringen vertellen van Nederlanders van kleur, maar ook aan meningen die niet passen binnen de strakke lijnen van wat geaccepteerd is.”

Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Toen ik de film Brokeback Mountain zag. Over twee gay cowboys die dankzij hun identiteit een tragisch einde vinden, maar toch vrede vinden in wie ze zijn. Door deze film leerde ik wat een grote impact een film op je leven kan hebben en werd het mijn missie om met verhalen compassie en begrip de wereld in te brengen.”