Focus: Bitterzoete liefdestrilogie

Before Sunrise

Fijn idee van Filmhuis Den Haag om Richard Linklaters bitterzoete liefdestrilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight twee keer (4 juli en 1 augustus) in een marathonvoorstelling te vertonen.

Before Sunset

Zo kan het gaan, in elk geval in een film: twee mensen (innemende Julie Delpy en Ethan Hawke) ontmoeten elkaar in een trein en gaan toevallig beiden naar Wenen, ze stappen uit op het station, wandelen door de stad, worden verliefd, brengen de nacht samen door, waarna beiden ’s ochtends weer hun weg gaan. Zij, een Française, gaat naar Parijs, hij, een Amerikaan, vliegt naar Amerika.

Einde verhaal? Had gekund als Richard Linklaters Before Sunrise (1995) over een vluchtige onenightstand zou gaan, maar daar gaat de sprankelende verliefdheidsfilm niet over. Wel over het achteloos door je handen laten glippen van een unieke kans in de liefde. We zien het niet, maar weten zeker dat beide personages zich een dag na hun ontmoeting voor hun kop slaan: hoe konden ze zo stom zijn om elkaar te laten gaan!?

Before Midnight

Before Sunrise was een bitterzoete film over liefdesblindheid, waarin de man vergeet dat een vliegticket inwisselbaar is maar een zielsverwante in de liefde niet. Een herkansing doet zich negen jaar later voor in Before Sunset (2004) als de Amerikaan, inmiddels een succesvolle schrijver, in een Parijse boekhandel zijn romans komt signeren. De vrouw van zijn leven die niet de vrouw van leven werd, heeft de aankondiging gezien en komt kijken. De vonk is er nog, maar beiden zijn inmiddels negen jaar verder in hun leven. Wat te doen?

De keuze die ze hebben gemaakt zien we in Before Midnight (2013), het slotdeel van de trilogie dat zich ook weer negen jaar later afspeelt. Meer moeten we er niet over zeggen. Ga de trilogie over de kronkelwegen in de liefde – lees: in onze hoofden – vooral zien. Het hoogtepunt in Linklaters oeuve.


filmhuisdenhaag.nl