Spotlight: Emily Blunt

  • Datum 26-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Hot damn! Met Emily Blunt willen we best een nachtje ukelele spelen.

Oh ja, ‘dat meisje uit The Devil Wears Prada‘. Zo wordt meestal naar Emily Blunt verwezen. Het is het lot van een bijrolkoningin: zelfs na een dragende rol in The Young Victoria (2009) kom je in Hollywood met moeite van die eerste mainstream-flick af.
En nu is het weer zo ver: in het onwaarschijnlijke Salmon Fishing in the Yemen speelt Blunt opnieuw een dienstbaar typetje. De actrice voldoet nu eenmaal aan alle clichés die je mag verwachten bij een Britse actrice: een scherp gevoel voor humor, geknipt voor neurotische rollen en dus een graag geziene deelneemster aan romantische komedies.
Niet voor niks sleepte Blunt diverse nominaties in de wacht voor die rol in The Devil Wears Prada (2006), waarbij tegenspeelster Meryl Streep haar typeerde als "de beste jonge actrice met wie ze ooit samenwerkte". De rol zelf kreeg Blunt toebedeeld door extreem zenuwachtig te zijn op de auditie: ze kon elk moment haar vlucht missen, waardoor regisseur David Frankel haar blijkbaar ideaal achtte voor de rol van hypernerveuze fashionista.
Naast zulke komische verzetjes leenden Blunts enorme vissenogen zich ook prima voor het gemene personage van de manipulatieve rijkeluisdochter Tamsin in het coming of age/meisjesliefdedrama My Summer of Love (2004) waarin Blunt de lompe maar verliefde Mona laat dwalen in een wereld van verzinsels. Het betekende haar doorbraak.
De Britse actrice (1983) groeide op in een buitenwijk van Londen als een van vier kinderen van een onderwijzeres en bekende strafpleiter. Maar nee, ze is geen familie van singer-songwriter James Blunt Hij heet namelijk Blount. Op haar 17de wordt ze ontdekt na een optreden op het prestigieuze Edinburgh Fringe Festival en speelt dan nog wat rollen in musicals. Dan volgt haar filmrol als Tamsin en blijven de bijrollen zich opstapelen: ze duikt onder meer op in Charlie Wilson’s War (2007) en Sunshine Cleaning (2008) en haar roem neemt toe. De bladen staan vol met verhalen over haar ondertussen beëindigde relatie met jazzster Michael Bublé, die haar bestaan vereeuwigde in het nummer Everything. Echt Hollywoodesk is nu haar optreden in een spotje voor het parfum Opium van Yves Saint Laurent, in gezelschap van een luipaard. In The Young Victoria (2009) speelt Blunt haar eerste en enige titelrol tot nu toe, over het vroege leven van de Britse vorstin die van 1837 tot 1901 op de troon zat. In de horrorthriller The Wolf Man (2010) zit weerwolf Benicio Del Toro haar op de hielen. En nu is ze weer terug in een assistentenrol in de romkom Salmon Fishing in the Yemen (2012). Veelzijdig is haar CV dus wel te noemen: cult-, kostuum-, komedie- en kinderfilms. "Als een rol in het script wordt omschreven als ‘leuk, doorsnee meisje’, sla ik het gelijk dicht", zegt Blunt in een interview. Zelfs in The Simpsons is ze al vereeuwigd. Je kijkt er niet eens meer vreemd van op dat ze ook ukelele speelt.

Olga van Ditzhuijzen

Geschreven door