Spotlight: Aaron Taylor-Johnson

  • Datum 29-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Met Taylor Johnson willen we best eens… Ja, wat eigenlijk? Hij is al getrouwd!

Er kan een hoop gebeuren in drie jaar; maar de Britse acteur Aaron Johnson (nu te zien in Anna Karenina) maakt het wel erg bont. Hij wordt als 19-jarige gecast voor de rol van John Lennon in Nowhere Boy (2009), wordt verliefd op zijn 23 jaar oudere regisseur Sam Taylor-Wood, maakt haar in die periode maar liefst twee keer zwanger en is dus nu vader van twee dochters, trouwt, verandert zijn naam in Aaron Taylor-Johnson en wordt zo ook nog stiefvader van Taylor-Woods oudere kinderen.
Johnson (1990) is dus wel jong, maar verre van groen. En wie weet groei je ook wel gauw op als je speelt in een tienerkomedie die Angus, Thongs and Perfect Snogging (2008) heet, of de gêne voorbij bent in een superheldenlegging voor de hoofdrol in Kick Ass (2010). Maar Johnson zal bij het opnemen van die film toch nooit hebben verzonnen dat hij bij het maken van Kick Ass 2 (in productie) vader en echtgenoot zou zijn?
Tot zover de roddels. Interessanter is het weetje dat Aaron Johnson als tienjarige debuteerde in een Nederlandse, Engels gesproken kerstfilm. In Tom & Thomas (2002) speelde Johnson in zijn eentje de tweeling uit de filmtitel. Aanvankelijk was een heuse identieke tweeling gecast voor de rollen, maar toen het budget werd gehalveerd was er slechts geld over voor één acteur.
Johnsons carrière leidde vanuit het nikserige Britse dorpje Holmer Green van een wasmiddelreclame op zesjarige leeftijd naar diverse tv-films en filmrollen, waarbij Lennon-biopic Nowhere Boy tot nu toe zijn doorbraak lijkt. De film is voor kunstenares en Johnsons latere geliefde Taylor-Wood overigens haar regiedebuut. Na de opnames voor Kick Ass breekt voor Johnson een drukke tijd aan met twee rollen tegelijk: hij wisselt opnames voor Oliver Stone’s Californische wietfilm Savages (2012) af met de Britse productie Anna Karenina (2012), waarin hij de rol van Anna’s love interest graaf Vronski vertolkt.
Langs de rode loper wordt wat gegniffeld om Johnsons transformatie tot Vronski, die volgens bloggers in deze interpretatie meer op een dandyachtige, blonde poedel met eng snorretje lijkt dan de beoogde duistere, elegante edelman die Tolstoi beschreef. Ter illustratie: in eerdere filmversies van Anna Karenina speelden Sean Connery en Christopher Reeve deze rol — toch grote schoenen om te vullen.
De tevreden ogende Johnson lijkt het weinig te kunnen deren, blij als hij is met zijn kersverse gezin en echtgenote met wie hij zegt "zo veel mogelijk samen te willen werken". Maar eerst weer ouderwets ass kicken als superheld Dave. Want kom op, 23 is veel te jong om zo serieus bezig te zijn.

Olga van Ditzhuijzen

Geschreven door