Links

Star Wars: A New Hope

Deze week online de moeite waard: de opmerkelijke roem van Dave Prowse, die de meest iconische filmschurk aller tijden speelde maar nooit werd herkend op straat. En de New York Times vraagt zich af: wie is de beste acteur van de 21ste eeuw?

Darth Vader
Afgelopen zaterdag overleed Darth Vader-acteur Dave Prowse op 85-jarige leeftijd. Hoewel de iconische stem van Darth Vader werd ingesproken door James Earl Jones, was het de boomlange bodybuilder Prowse die in het pak zat. ‘Het eigenaardige van Prowse’s roem was dat hij een van de bekendste filmpersonages aller tijden speelde, en toch nog gewoon over straat kon lopen zonder herkend te worden’, schrijft The Guardian in haar postuum.
The Guardian

Beste acteur van deze eeuw
De New York Times koos de 25 beste acteurs van de 21ste eeuw en concludeerde: ‘We are in a golden age of acting‘. Joaquin Phoenix, Viola Davis, Daniel Day-Lewis, Tilda Swinton, Toni Servillo en Isabelle Huppert staan allemaal op de lijst, maar de jury had geen enkele twijfel over wie op nummer 1 moest staan: de ultieme regular-guy-vertolker Denzel Washington.
New York Times

Romeo + Juliet herbezien
Vierentwintig jaar geleden kwam Baz Luhrmanns Shakespeare-adaptatie Romeo + Juliet uit. De film was een groot succes – niet in de laatste plaats door de looks van Leonardo DiCaprio. Maar Romeo + Juliet deed meer dan tienerharten op hol laten slaan, de film bracht ook diversiteit in de witte wereld van Shakespeare-adaptaties, schrijft Roxana Hadadi in haar essay op rogerebert.com.
RogerEbert.com

Hedendaagse film noir
Aan de hand van vijftien films, waaronder Memento (Christopher Nolan, 2000), Drive (Nicolas Winding Refn, 2011) en You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, 2017), probeert Sight & Sound de essentie van film noir in de 21ste eeuw te vatten.
Sight & Sound

De symbolische functie van kelders
Kelders spelen regelmatig een rol in horrorfilms. Logisch: ze zijn koud, donker en wekken claustrofobie op. Maar kelders vervullen vaak ook een symbolische functie. In dit video-essay van YouTube-kanaal Now You See It wordt uitgelegd hoe het ondergrondse wordt ingezet om machtsrelaties uit te drukken.
YouTube