Links

Eyes Wide Shut

Deze week te lezen, zien en luisteren bij andere media: 2020 bracht niet alleen maar rampspoed voor de filmindustrie.

Valt er volgend jaar nog wel iets te bingen?
Door het coronavirus moest de droomfabriek van Hollywood lange tijd de deuren sluiten en werden vele projecten afgeblazen. Is daarmee het einde van ‘Peak TV’ aangebroken? Vakblad Vanity Fair maakte een rondgang langs mensen uit de film- en televisiewereld.
Vanity Fair

2020 en de terugkeer van de found footagefilm
Dit jaar bracht niet alleen maar rampspoed voor de filmindustrie. De pandemie heeft ook een golf creatieve found footagefilms opgeleverd, schrijft Film School Rejects. Een goed voorbeeld daarvan, de zoomhorrorfilm Host (Rob Savage), is nu te zien op diverse Nederlandse platforms.
Film School Rejects

Het leven als scenario
‘In de verhalen die we elkaar vertellen heeft alles betekenis. Er bestaat geen toeval, it all adds up. Dat geldt voor alle narratieve kunstvormen – roman, documentaire, toneelstuk, tv-serie, podcast of speelfilm – maar films zijn, meer dan die andere kunstvormen, sterk afhankelijk van een spanningsboog en dus van een strakke plot die zich langs vaste lijnen ontwikkelt’, schrijft Basje Boer in de Groene Amsterdammer. Wat gebeurt er wanneer we de plotstructuren uit Hollywood kopiëren naar het echte leven?
De Groene Amsterdammer

De kerstboodschap van Eyes Wide Shut
Stanley Kubricks laatste film Eyes Wide Shut (1999) bevat een nauwelijks verhulde kritiek op de overdaad en het materialisme van Kerstmis. En die kritiek is in 2020 alleen maar relevanter geworden, aldus Little White Lies.
 Little White Lies

De slag om de Schelde
Hij was nauwelijks in première, of de bioscopen moesten alweer sluiten. En dat terwijl Matthijs van Heijningens De slag om de Schelde een lichtpuntje moest brengen in een rampzalig verlopen filmjaar. Filmjournalist Nico van den Berg gaat met Hans Beerekamp in gesprek over een van de duurste Nederlandse producties ooit gemaakt.
Ketelhuis Podcast