Kort – september 2023

Greatest Days

Een overzicht van alle films die uitkomen in september 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #460.

Greatest Days
Coky Giedroyc | In de categorie ‘laatst overgebleven artiesten zónder eigen muziekfilm’: de razend populaire nineties-boyband Take That. In deze feelgoodmusical komen al hun hits (‘Back for Good’, ‘Greatest Days’, ‘Relight My Fire’) nog eens voorbij, als vijf vriendinnen na jaren weer samenkomen voor een reünieconcert. Het geeft ze de kans om herinneringen op te halen en jaren aan verloren vriendschap in te halen. Te zien vanaf 31 augustus 2023.

The Equalizer 3
Antoine Fuqua | Regisseur Fuqua en Denzel Washington zetten hun vruchtbare samenwerking voort in deze ernstige wraakfranchise, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig. Washington speelt voormalig Black Ops-agent Robert McCall, die al enkele jaren met pensioen is, maar door omstandigheden voortdurend gedwongen wordt om zijn oude kunstje weer op te pakken. Ditmaal komt hij ongewild in aanraking met een stel Italiaanse misdaadbazen die het gemunt hebben op Roberts vrienden. Denzel Washington die in Zuid-Italië flink wat schurken moet uitschakelen: wat kan een actieliefhebber zich meer wensen? Te zien vanaf 31 augustus 2023.

Robocar Poli 2 – Een reddingsactie in de woestijn
JunYoung Eom | Nieuw deel in de Robocar Poli-franchise, die draait om een groot reddingsteam van robots die in auto’s kunnen veranderen. Een soort Transformers dus, maar dan geschikt voor de jongste kijkers. Het verhaal speelt zich ditmaal af in de uitgestrekte woestijn, waar het reddingsteam van robotauto’s de veiligheid én de vrede moet bewaken. Te zien vanaf 6 september 2023.

A Dice with 5 Sides
Riccardo Tamburini | In dit Spaans-Italiaanse liefdesdrama lijkt een seksdate onverwacht uit te lopen op een ware romance. Marcello en Herman denken hun prioriteiten op orde te hebben, maar ontdekken tijdens een gezamenlijk avontuurtje dat er toch echt een speciale chemie aanwezig is. De twee besluiten een spel te spelen: ze stellen met hulp van een dobbelsteen zes acties vast die ze móeten uitvoeren. Dat spelletje zetten ze jarenlang voort, waarbij het vooral de vraag is of hun liefde uiteindelijk méér is dan een simpel dobbelspel. Te zien vanaf 7 september 2023.

After Everything
Castille Landon | Na After (2019), After We Collided (2020), After We Fell (2021) en After Ever Happy (2022) lijkt het laatste uur voor de succesvolle After-franchise met dit vijfde deel dan eindelijk geslagen. Onstuimige liefdespartners Hardin en Tessa zijn na heel wat omwegen dan toch echt definitief uit elkaar, waarna Hardin naar Portugal reist om zichzelf opnieuw te vinden. In het aangename Portugese klimaat realiseert hij zich dat hij nu écht moet veranderen om Tessa definitief terug te winnen. We zullen zien. Te zien vanaf 13 september 2023.

A Haunting in Venice
Kenneth Branagh | Regisseur en hoofdrolspeler Branagh krijgt maar geen genoeg van zijn Agatha Christie-avonturen. We zagen hem als briljante detective Hercule Poirot (met een net iets minder briljante snor) al in Murder on the Orient Express (2017) en Death on the Nile (2022), en slechts een jaar later is er alweer een nieuw moordmysterie. Poirot is inmiddels met pensioen, maar komt toch weer in actie als hij getuige is van een moord bij een seance in Venetië. Branaghs eerste twee Poirot-films vielen wat tegen, maar misschien krijgt hij de smaak in spookachtig Venetië wél te pakken. Te zien vanaf 14 september 2023.

De vuurlinie
Roel Reiné | In zijn derde grote Nederlandse speelfilm waagt actieregisseur Roel Reiné (Michiel de Ruyter, 2015; Redbad, 2018) zich aan het woelige levensverhaal van militair Marco Kroon (Waldemar Torenstra). Voor zijn acties tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan ontvangt Kroon de hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden: de Militaire Willems-Orde. Maar de militair valt later snoeihard van zijn voetstuk door onder meer vermeend drugs- en wapenbezit. In de film zien we een Marco Kroon die achtervolgd wordt door trauma’s en hardnekkig probeert zijn onschuld te bewijzen. Aan de cast zal het in ieder geval niet liggen, met naast Torenstra rollen voor Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger en Pierre Bokma. Te zien vanaf 14 september 2023.

ABBA: The Movie – Fan Event
Lasse Hallström | Speciale vertoning van de muzikale documentaire uit 1977, waarmee de grootste ABBA-fans weer eens de kans krijgen om terug te keren naar de gloriedagen van de Zweedse band tijdens een tournee door Australië. Met onder meer exclusieve backstagebeelden, uitvoeringen van de grootste hits en een subplot die draait om een knullige radio-dj die een interview probeert te regelen met de wereldsterren. Genoeg plezier dus voor ABBA-fanaten. Te zien vanaf 17 september 2023.

Happy Single
Anna van Keimpema | Door de schier oneindige modderstroom aan polderromkoms zou je haast denken dat er in heel Nederland geen vrijgezel meer te vinden is. De makers van Happy Single – eerder verantwoordelijk voor Zwaar verliefd (2018) en Alles is zoals het zou moeten zijn (2020) – hebben er toch maar mooi nog één weten te vinden in Utrecht. Echtscheidingspsycholoog Mollie (Jamie Grant) doet in de liefde niet aan ‘blijvertjes’, gelooft niet in voorbestemde liefde en krijgt de kriebels van een term als ‘de ware’. Maar ja hoor, dan ontmoet ze ineens de charmante Otis (Juvat Westendorp) en blijken die principes ineens een stuk kwetsbaarder – zeker als hij ook nog haar collega wordt. Oh jee! Te zien vanaf 21 september 2023.

It Lives Inside
Bishal Dutta | Nieuwste aanwinst in de categorie ‘horrorfilms die nét wat meer thema’s willen aansnijden dan alleen bloed, ellende en geweld’. Tiener Sam (Megan Suri uit Netflix-hitserie Never Have I Ever, 2020-23) heeft moeite om te aarden op haar middelbare school en probeert haar Indiase roots en familietradities daarom zoveel mogelijk te verbergen. Wat niet helpt, is het gedrag van haar voormalige beste vriendin Tamira, die bezeten lijkt door een mysterieuze glazen pot. Als Sam de pot uit woede kapot gooit, ontketent ze per abuis een eeuwenoude Indiase demoon, waarna iedereen in haar omgeving plots gevaar loopt. Te zien vanaf 21 september 2023.

Retribution
Nimrol Antal | Als de bladeren beginnen te vallen, is het meestal ook de hoogste tijd voor een ouderwetse actiefilm met Liam Neeson. Die heeft de laatste jaren zelden nog iets interessants gebracht, maar verveelt toch nooit. Op het oog lijkt verveling ook zeker niet op de loer te liggen bij deze actiethriller, waarin Neeson zakenman Matt speelt. Deze brave huisvader brengt op een dag zijn kinderen naar school, maar wordt dan gebeld door een onbekende, mysterieuze stem: als hij niet doet wat hem wordt opgedragen, gaat er een bom af in zijn auto. Stoppen of klikken betekent sterven. Speed, maar dan met Liam Neeson: wat wilt u nog meer? Te zien vanaf 21 september 2023.

The Three Musketeers: D’Artagnan
Martin Bourboulon | Epische Franse avonturenfilm naar het beroemde boek van Alexandre Dumas. In het Parijs van 1627 wordt de jonge Charles D’Artagnan voor dood achtergelaten als hij een vrouw probeert te redden van een ontvoering. In een door oorlog verscheurd Parijs gaat hij op zoek naar de daders, terwijl er ondertussen wordt gevochten om de toekomst van Frankrijk. Charles krijgt hulp van de drie musketiers van de koning, maar werkt zichzelf extra in de nesten als hij verliefd wordt op diens vertrouweling. Aan de ambitie van de film ligt het in ieder geval niet: het tweeluik – het vervolg wordt begin volgend jaar verwacht – is met een productiebudget van ruim zeventig miljoen euro met afstand het duurste Franse filmproject van het jaar. Belangrijke rollen zijn er onder meer voor Vincent Cassel en Eva Green. Te zien vanaf 21 september 2023.

Unicorn Wars
Alberto Vázquez | Geanimeerde horrorkomedie over de ‘heilige oorlog’ tussen een leger van knuffelberen en machtige eenhoorns. Nee, aan originaliteit in ieder geval geen gebrek in deze Spaanse animatiefilm, waarin schattige teddyberen in een militair trainingskamp gedrild worden tot meedogenloze moordmachines om de eenhoorns – hun gezworen vijanden – voorgoed uit te roeien. Dat blijkt een stuk uitdagender (en gruwelijker) dan gedacht. Filmkrant-recensent KEES Driessen zag de film eerder op het Kaboom Animation Festival 2023 en sprak in zijn bespreking van ‘puberale provocatie’ en ‘een vermoeiende hoop niks’. Wellicht kunnen de terrorteddy’s u wél verrassen. Te zien vanaf 21 september 2023.