Kort – november 2022

Fisherman’s Friends: One and All

Een overzicht van alle films die uitkomen in november 2022 en niet zijn besproken in Filmkrant #451.

Fisherman’s Friends: One and All
Meg Leonard en Nick Moorcroft | Vervolg op het waargebeurde verhaal van een groep vissers uit Cornwall die met klassieke zeemansliedjes de Engelse hitlijsten bestormden. Maar zie na een nummer-één-hit de stijgende lijn maar eens vast te houden met een bevredigend vervolgalbum. De vriendschap tussen de vissers komt onder druk te staan, al zal dat in deze feelgoodfilm heus wel weer goed komen. Het einddoel is immers een optreden op het legendarische Glastonbury Festival. Te zien vanaf 3 november 2022.

Tutankhamun: The Last Exhibition
Ernesto Pagano | In november 1922 ontdekte de Britse archeoloog Howard Carter bij toeval de grafkamer van farao Toetanchamon. Het honderdjarig ‘jubileum’ van deze ontdekking biedt een mooie aanleiding om de farao zelf en honderdvijftig van zijn schatten te bewonderen. Uniek film- en fotomateriaal wordt voorzien van deskundig commentaar van internationale kenners, waarbij we in deze documentaire óók meteen wat kunnen leren over het kleurrijke leven van de jonge farao. De documentaire wordt aan elkaar gepraat door niemand minder dan Iggy Pop. Te zien vanaf 3 november 2022

Casa Coco
Bob Wilbers | ‘Een onvervalste Rotterdamse romkom voor oud en jong.’ Want die hadden we nog niet in de almaar uitdijende verzameling romantische komedies van eigen bodem. Maar ach, waarom zouden we deze acteurs hun gratis vakantie kwalijk nemen? Gerard Cox en Joke Bruijs (in werkelijkheid ex-geliefden, net als de personages die zij hier spelen) reisden met onder anderen Loes Luca, Richard Groenendijk en Katja Schuurman af naar Bonaire voor een heerlijke holiday. Tussendoor werd ook nog een film gedraaid, over dat stel, ooit elkaars jeugdliefdes, die elkaar op het Antilliaanse eiland al dan niet weer vinden. Te zien vanaf 10 november 2022.

Liam Gallagher – Knebworth ’22
Toby L. | In de jaren negentig gaf de band Oasis op het hoogtepunt van zijn roem twee massale concerten op het landgoed Knebworth. De band is allang uit elkaar, maar frontman Liam Gallagher deed die legendarische concerten afgelopen zomer dunnetjes over, met opnieuw meer dan honderdduizend bezoekers. Deze concertdocumentaire doet op zijn beurt de registratie van de originele concerten die vorig jaar in de bioscopen te zien was dunnetjes over. Te zien vanaf 17 november 2022.

Prey for the Devil
Daniel Stamm | Bovennatuurlijke horrorfilm die voortborduurt op de erfenis van The Exorcist (1973). De katholieke kerk besluit de school voor duivelsuitbanning te heropenen na een plotselinge toename in het aantal gevallen van demonische bezetenheid. Hoewel duivelsuitdrijving binnen de kerk nog altijd wordt gezien als een mannenzaak, is de jonge non Ann ervan overtuigd dat het haar ‘roeping’ is. Als Ann eenmaal de kans krijgt, wordt ze echter al snel zelf opgejaagd door een demonische kracht. Te zien vanaf 17 november 2022.

StarDog & TurboCat
Ben Smith | Animatiefilm over Felix en Buddy, respectievelijk een kat en een hond, die samen een onverslaanbaar superheldenduo blijken te vormen. Buddy keert na enkele decennia terug uit de ruimte en wil op zoek naar zijn lang verloren gewaande baasje. Hij wordt daarbij geholpen door ‘miljonairskat’ Felix en door konijn Cassidy en haar dierenrechtenactivisten. Om Buddy’s baasje te bevrijden, reizen ze af naar een klein stadje dat met ijzeren vuist wordt geregeerd door een dierenhater. Te zien vanaf 17 november 2022.

The Way to Paradise
Wahid Sanouji | Het gemoed van een jonge Nederlander met Marokkaanse roots verandert van de ene op de andere dag als zijn broer gearresteerd wordt. Najib, tot dat moment een succesvolle student, kan deze nieuwe realiteit niet verkroppen en dat maakt hem kwetsbaar voor giftige invloeden. Als hij op de rand staat van een depressie, ontmoet hij een oude bekende die hem het ‘paradijs’ belooft. Kan Najib de ‘verleiding’ om te radicaliseren weerstaan? Te zien vanaf 3 november 2022.

Strange World
Don Hall | Deze nieuwe Disney-animatie, geïnspireerd op de avonturenverhalen van weleer, draait om de familie Clade. Deze legendarische ontdekkingsreizigers zoeken hun weg in een mysterieuze wereld, geholpen door een eigenzinnige klodder, een driepotige hond en vraatzuchtige wezens. Regisseur Hall maakte eerder Vaiana (2016) en Raya and the Last Dragon (2021). Te zien vanaf 23 november 2022.

The Estate
Dean Craig | Zussen Savanna (Anna Faris) en Macey (Toni Collette) zitten behoorlijk krap bij kas. Als ze horen dat hun gehate, puissant rijke tante (Kathleen Turner) op het punt staat te overlijden, wringen ze zich in duizend bochten om op de valreep een plekje in haar testament te bemachtigen. Ze blijken echter niet de enige familieleden die azen op het fortuin. Het is geen origineel uitgangspunt, maar de cast van deze zwarte komedie – met ook rollen voor onder meer David Duchovny, Ron Livingston en Rosemarie DeWitt – maakt toch nieuwsgierig. Te zien vanaf 24 november 2022.

The Menu
Mark Mylod | De keukenthriller krijgt hier een morbide twist. Geliefden Margot (Anya Taylor-Joy) en Tyler (Nicholas Hoult) reizen af naar een eiland om te dineren in het exclusieve restaurant van de excentrieke meesterkok Julian Slowik (Ralph Fiennes). Die heeft een speciaal menu samengesteld voor een groep uitverkorenen, met een aantal ‘schokkende verrassingen’. De sardonische thriller lijkt in goede handen bij Mylod, ook regisseur van de meeste afleveringen van hitserie Succession (vanaf 2018). Lees onze recensie rond de release van 24 november 2022.

Devotion
J.D. Dillard | In de slipstream van het verpletterende succes van Top Gun: Maverick (2022) volgt een andere spektakelfilm over een prestigieuze marine-eenheid, óók met Glen Powell in een hoofdrol. Tom en Jess worden in 1950 tijdens de Koreaanse Oorlog gerekruteerd voor een elite-eenheid – Tom als officier, Jesse als de eerste zwarte piloot. Hun vriendschap komt in het gedrang na een incident in vijandelijk gebied. Te zien vanaf 1 december 2022.

Piggy
Carlota Peredea | Weinig body positivity in het Spaanse dorpje waar tiener Sara leeft. Door haar overwicht is ze voortdurend mikpunt van spot. Als een paar van haar ergste pestkoppen voor Sara’s ogen worden ontvoerd door een vreemdeling, komt ze voor een onmogelijk dilemma te staan: haar pestkoppen redden of de kidnapper beschermen? Amerikaanse recensenten waren met name te spreken over de knappe hoofdrol van Laura Galàn en het scherpe sociale commentaar in de film. Lees onze recensie rond de release van 1 december 2022.

Violent Night
Tommy Wirkola | Waar Dick Maas in opspraak raakte door Sinterklaas als zombiemonster te presenteren, hebben Amerikanen er minder moeite mee hun goedheiligman op de hak te nemen. In deze zwart-komische kerstthriller speelt David Harbour (Stranger Things, vanaf 2016) een kerstman die geconfronteerd wordt met een team huurlingen, die een rijke familie in hun eigen huis gijzelt. Ze hebben echter niet gerekend op deze kerstman, die een behoorlijk duister kantje blijkt te hebben. Regisseur Tommy Wirkola maakte eerder de Dead Snow-films, over nazi-zombies, en werkt nu aan een film met de titel Spermageddon. Dat zegt genoeg. Te zien vanaf 1 december 2022.