Kort – februari 2023

Fien & Teun gaan kamperen

Een overzicht van alle films die uitkomen in februari 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #454.

Fien & Teun gaan kamperen
Matthias Temmermans | Het zijn onrustige tijden in de boerensector, maar niet voor boerderijkinderen Fien en Teun, die eerder opdoken in een kinderserie en de film Fien & Teun: Het Grote Dierenfeest. In hun nieuwe muzikale bioscoopfilm krijgen de twee titelhelden van hun ouders toestemming om te kamperen in de natuur. Ze gaan met een volle picknickmand op stap, maar leren al snel dat een tent opzetten nog helemaal niet zo makkelijk is. Gelukkig krijgen ze hulp van wat nieuwe dierenvrienden. Te zien vanaf 8 februari 2023.

Titanic: 25th Anniversary
James Cameron | Met het succes van Avatar: The Way of Water (dat inmiddels wereldwijd ruim $2 miljard binnenharkte) is James Cameron nu de maker van drie van de vier meest lucratieve films aller tijden. Terwijl zijn nieuwste nog altijd goede zaken doet, komt zijn romantiek-op-zinkend-schip-klassieker opnieuw uit om die positie nog eens te bestendigen. Te zien vanaf 8 februari 2023.

A Man Called Otto
Marc Forster | Amerikaanse remake van de Zweedse feelgoodfilm A Man Called Ove (2015), op zijn beurt gebaseerd op de gelijknamige bestseller. Allemansvriend Tom Hanks mag, na niet helemaal geslaagde rollen in Pinocchio en Elvis, een heel andere kant van zichzelf laten zien als ‘de chagrijnigste man van Amerika’, een gewoontedier met een klein hartje. Weduwnaar Otto is een norse man voor wie het leven één vastgeroeste bende is geworden. Daar komt verandering in als er een jong gezin naast hem komt wonen, waarna Otto – na heel wat omwegen – langzaam ontdooit. Lees onze recensie op filmkrant.nl. Te zien vanaf 9 februari 2023.

Magic Mike’s Last Dance
Steven Soderbergh | In dit derde en laatste deel in de ‘stripperstrilogie’ kruipt Channing Tatum opnieuw in de huid van Mike Lane, het personage dat werd geïnspireerd door Tatums eigen ervaringen als stripper. Voor dit derde deel keert Steven Soderbergh, die ook de zéér succesvolle eerste film maakte, terug op de regiestoel. Na een mislukte zakendeal is ‘Magic Mike’ weer eens blut. Hij werkt als barman in Florida, maar besluit na een lucratief aanbod van een rijke vrouw (Salma Hayek) het podium weer te betreden. Aan Mike en een nieuw groepje sexy dansers de taak om nog één keer een geweldige show neer te zetten. Te zien vanaf 9 februari 2023.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Peyton Reed | Derde deel in de Ant-Man-reeks, die draait om superheldenstel Scott Lang (Paul Rudd) en Hope van Dyne (Evangeline Lilly). In deze film reizen ze samen met Hope’s ouders Hank en Janet (Michael Douglas en Michelle Pfeiffer) door de ‘Quantum Realm’, een soort micro-universum waarin concepten als tijd en ruimte een volstrekt nieuwe betekenis krijgen. Ze stuiten er op multidimensionale slechterik Kang (Jonathan Majors), die eerder al opdook in Disney+-serie Loki en wordt gepositioneerd als de grote nieuwe schurk van het Marvel-universum. De eerste twee Ant-Man-films waren fijne Marvel-buitenbeentjes, dus laten we hopen dat regisseur Reed die lijn kan voortzetten. Te zien vanaf 15 februari 2023.

Asterix & Obelix in het Middenrijk
Guillaume Canet | Nieuwe familiefilm gebaseerd op de razend populaire stripreeks. In het jaar 50 voor Christus is de keizerin van China na een staatsgreep gevangengenomen door een wraakzuchtige prins. Haar dochter besluit naar Gallië te vluchten, waar ze onze titelhelden om hulp vraagt. Maar in hun grote avontuur naar China liggen ook de nodige gevaren op de loer, zeker als Julius Caesar met zijn machtige leger óók op weg lijkt naar het Middenrijk. Het Nederlandse stemwerk wordt verzorgd door onder meer Buddy Vedder, Frank Lammers en Fedja van Huêt. Te zien vanaf 15 februari 2023.

Boonie Bears: Redden de aarde!
Huida Lin | De filmgeschiedenis staat bol van de vreemde buitenaardse wezens die met kwaad in de zin op aarde aankomen. In deze ‘doldwaze familiefilm’ krijgt dat de vorm van een buitenaardse, met uitsterven bedreigde poes, die op aarde neerstort wanneer ze wordt achtervolgd door een stel superschurken. Aan de ‘Boonie Bears’ de taak om de strijd aan te gaan met die schurken en te voorkomen dat de aarde eenzelfde lot wacht als de planeet van de poes. Te zien vanaf 15 februari 2023.

Kleine All
Amalie Næsby Fick | In deze van oorsprong Deense animatiefilm, gebaseerd op een succesvol jeugdboek, ontmoet het jonge hoofdpersonage na de scheiding van zijn ouders een leeftijdsgenootje van een andere planeet. Zij is op aarde om een schoolverslag te maken over de ‘primitieve diersoort’ mens, maar raakt iets te betrokken bij haar gekozen onderzoeksobject. Te zien vanaf 16 februari 2023.

Mummies
Juan Jesús García Galocha | Vrolijke animatie­film over de avonturen van drie mummies in een geheime ondergrondse stad in het oude Egypte: een prins, een voormalig wagenmenner en zijn jongere broer, aangevuld met een vrolijke babykrokodil. Door een toevallige samenloop van omstandigheden belanden ze in hedendaags Londen, waar ze op zoek moeten naar een oude ring van de koninklijke familie, die werd gestolen door een iets te ambitieuze archeoloog. Te zien vanaf 22 februari 2023.

Cocaine Bear
Elizabeth Banks | Veel trailers verklappen inmiddels veel te veel, of zijn zó zwaar aangezet dat de film alleen nog maar tegen kan vallen. Dat geldt niet voor de totaal ontspoorde, hilarische trailer van deze komische thriller, gebaseerd op een ‘waargebeurd verhaal’ uit 1985. Een drugssmokkelaar stort met een vliegtuig neer in een bos, waarna een grote zwarte beer een ‘onvoorstelbare’ hoeveelheid cocaïne opsnuift. Stijf van de coke gaat de beer vervolgens op zoek naar meer drugs én slachtoffers – politieagenten, toeristen en tieners moeten vechten voor hun leven. Zelfs als Cocaine Bear maar vijftig procent van de potentie van die trailer weet waar te maken, hebben we van doen met een van de cultklassiekers van 2023. Lees onze recensie rond de release op filmkrant.nl. Te zien vanaf 23 februari 2023.

Missing
Nicholas D. Johnson & Will Merrick | De slimme thriller Searching (2018) volgde een vader die zijn verdwenen dochter zoekt via haar digitale voetsporen – de film bestaat volledig uit wat hij ziet op zijn beeldschermen. Dit vervolg, gemaakt door de editors (!) van die eerdere film, draait de rollen om: tiener June (Storm Reid) zoekt online naar haar moeder (Nia Long), die verdween tijdens een vakantie in Colombia. Te zien vanaf 23 februari 2023.

Sword Art Online the Movie -Progressive- Scherzo of Deep Night
Ayako Kouno | Vorig jaar verscheen de eerste bioscoopfilm afgeleid van deze uiterst populaire Japanse anime-serie in de Nederlandse bioscopen. Die prequel toonde hoe het massale online role-playing-spel Sword Art verviel tot een spel des doods, en dit vervolg pakt het verhaal twee maanden later op. Te zien vanaf 23 februari 2023.

Creed III
Michael B. Jordan | Derde film rond bokser Adonis Creed in de serie die fungeert als voort­zetting was van de Rocky-franchise. Hoofdrolspeler Michael B. Jordan speelt opnieuw de titelrol en maakt nu ook zijn regiedebuut. Creed heeft na een jarenlange worsteling ogenschijnlijk alles perfect voor elkaar, zowel in de bokswereld als in zijn gezinsleven. Maar dan staat jeugdvriend en voormalig jeugdtalent Damian (Jonathan Majors) ineens op de stoep, die Creed na een lange gevangenisstraf uitdaagt voor een duel in de ring. Een groot gemis: dit derde deel moet het doen zónder Rocky. Sylvester Stallone kreeg voor zijn bijrol in Creed een Oscar-nominatie, maar wenste na ‘creatieve meningsverschillen’ niet mee te werken aan dit tweede vervolg. Te zien vanaf 2 maart 2023.

Onder het maaiveld
Mark Verkerk | Nieuwe natuurdocumentaire van de makers van De nieuwe wildernis en De wilde stad, waarin ‘het ongeziene gezien wordt gemaakt’. Naast de bovengrondse wereld die wordt bevolkt door insecten, vogels en die vermaledijde mensen, is er immers ook een wereld ónder de grond, met een gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van die wereld zal niemand verrassen, maar het drukke communicatienetwerk in die microkosmos is volgens de makers ‘ronduit verbazingwekkend’. Nu onze omgang met de grond aan het verschuiven lijkt te zijn, kan de timing haast niet beter. Te zien vanaf 2 maart 2023.

Toen ik je zag
Ben Verbong | Verfilming van de populaire bestseller van Isa Hoes, die draaide om het leven en de tragische zelfmoord van haar man, acteur en zanger Antonie Kamerling. Noortje Herlaar en Egbert-Jan Weeber kruipen in deze verfilming in de huid van acteurskoppel Esther en Bastiaan, die op het oog een fantastisch leven leiden – succesvolle carrières, een prachtige woonboerderij en geweldige kinderen. Maar de buitenwereld ziet niet dat Bastiaan kampt met allerlei angststoornissen en een permanent gevoel van onzekerheid. De impact op hun relatie wordt steeds groter, met een tragisch einde tot gevolg. Het is de eerste Nederlandse film in 25 jaar voor regisseur Verbong. De maker van onder meer De flat (1994) en Het meisje met het rode haar (1981) was de afgelopen jaren vooral in Duitsland actief. Te zien vanaf 2 maart 2023.