Filmweb – 26 januari 2016

  • Datum 26-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

DISTRICT 9

Wat is er deze maand online te lezen?

De moord op de jonge, bevlogen filmcritici Nika Bohinc en Alexis Tioseco, die 1 september in hun huis op de Filippijnen door overvallers zijn doodgeschoten, heeft vele collega-critici/vrienden tot ontroerende in memoriams en eerbetonen aan de cinema aangezet. Adrian Martin op girishshambu.com/blog: "Cinema must be dialogue, and it must be love. I learnt this, more deeply than I realised, from Nika and Alexis." Andere persoonlijke in memoriams komen van Gabe Klinger en Glenn Kenny op The Auteurs, Jonathan Rosenbaum op zijn eigen site, Noel Vera op Critic After Dark en Jason Sanders op Filmmaker.

Ook enkele filmmakers brachten een hommage aan de twee filmcritici. Op de kunstzinnige YouTube-variant Vimeo zijn de filmpjes van John Gianvito vimeo.com/6539461 en Apitchatpong Weerasethakul vimeo.com/6408991 te vinden. De Filippijnse filmmaker Khavn verzamelde op zijn site khavndelacruz.com/blog/ alle eerbetonen en ook een aantal YouTube-filmpjes waarop Alexis Tioseco als criticus in actie is te zien.

The Arts Desk is een nieuwe Britse site waarop kunst-, muziek, theater en filmcritici van allerlei kranten de krachten bundelen nu de kunstkolommen in de dagbladen aan het slinken zijn. De site is nog in ontwikkeling en lijkt geen volledigheid na te streven. Maar het wil de krenten uit de pap pikken met films als fish tank en boekbesprekingen zoals Blade Runners, Deer Hunters and blowing the bloody doors off, waarin de Britse producent Michael Deeley zijn theorie uit de doeken doet op welke vier egocentrische uitgangspunten de leden van de Oscarcommissie hun keuze baseren. (theartsdesk.com)

Paul Schrader luidt op zijn site en in The Guardian de noodklok over het scenariovak. De jongste generatie is zo overstelpt met uitgekauwde verhalen dat het voor een scenarioschrijver heel moeilijk is om nog origineel te zijn. Film is behangpapier geworden, dankzij diezelfde ijverige scenarioschrijvers, en het is heel moeilijk om nog aandacht te krijgen voor het laatste verhaal dat ze daar hebben opgehangen. De vermoeidheid is toegeslagen bij kijker en schrijver. Het antwoord zal van een nieuwe generatie scenarioschrijvers moeten komen. (paulschrader.org)

Altijd leuk: Whatever happened to…: Christopher Atkins (bezit een outdoor sportbedrijf en heeft een eigen patent op een vislokmiddel), Darth Vader (verloor vanwege artritis de kracht in beide armen en doet nog altijd veel conventies) en Vampira (werkte in de jaren zestig en zeventig als werkster en juwelenverkoopster, werd herontdekt na Ed Woods wederopstanding, en beheert nu haar eigen website unpleasantdreams.com/vampira.) Haar lage dunk van Ed Wood heeft ze de laatste jaren moeten bijstellen. "He wasn’t as dumb as I thought he was." (weht.net)

Nu het sciencefictiongenre gelukkig weer even in de lift zit met district 9 en moon, weet Sci Fi Moviepage te melden dat een vervolg op het door Peter Jackson geproduceerde district 9 al in de pen zit. Remakes van barbarella, westworld en buck rogers zijn ook in aantocht (als ze production hell weten te overleven), en curiositeiten zijn er ook genoeg, zoals de Hawaiiaanse spaced-out animatiefilm strange frame: love & sax, met medewerking van Moebius, een soort heavy metal op Jupiters maan Ganymedes. (scifimoviepage.com)

Mariska Graveland

Geschreven door