Evenementen (Focus) – 27 oktober 2011

Drive
Feest in Pathé
pathe.nl/special/pacfestival
Altijd fijn een jubileum. Vijf jaar geleden begon Pathé met het PAC-Festival. Wie de betekenis van de afkorting niet paraat heeft: PAC staat voor Pathé Alternatieve Cinema. Alternatief wil in dit verband zeggen arthousefilms. Het idee om op één zondag in het jaar vijf arthousefilms achter elkaar te vertonen, sloeg zo goed aan dat het PAC-Festival dit jaar voor de vijfde keer wordt gehouden. Op 16 oktober zijn in tien Pathé bioscopen vijf arthousefilms te zien die later dit jaar in première gaan. De films zijn: The help (Tate Taylor), over een net afgestudeerde jonge vrouw in de jaren zestig in Mississippi die veel commotie veroorzaakt als ze voor een boek zwarte vrouwen gaat interviewen, The Ides of March, de door George Clooney geregisseerde thriller die het filmfestival van Venetië opende, We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsey), een aangrijpende film over de moeder van een tiener die een bloedbad op zijn school aanricht, La piel que habito (Pedro Almodóvar), over een plastisch chirurg die worstelt met trauma’s uit het verleden, en Drive (Nicolas Winding Refn), over een stuntcoureur die om zijn buurvrouw en haar zoontje uit handen van de misdaad te redden heel goed moet chauffeuren.
Klassiek maar toch digitaal
eyefilm.nl
cineserver.org
Eye en Cineserver, een site voor de bioscoopbranche over digitalisering, bieden filmtheaters onder de naam Hollywood Classics vanaf oktober maandelijks voor vertoning een digitale Hollywoodklassieker aan. Voor de kenners: het digitale formaat van de films is DCP in 2K en soms in 4K. De reeks begint op 20 oktober met Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981), op 10 november gevolgd door The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972) en 1 december door The Wizard of Oz (Victor Flemming, 1939). De exacte locaties zijn op dit moment van schrijven nog onbekend, maar de films zijn waarschijnlijk in meer dan 25 steden te zien.
Raiders of the Lost Ark
Indiase cinema
indianffth.nl
Voor Indiase films groeit de belangstelling in Nederland, maar een festival was er nog niet. Dat verandert met de eerste editie van Indian Film Festival The Hague, dat van 5 t/m 9 oktober wordt gehouden in Filmhuis Den Haag, Pathé Buitenhof en Theater Dakota. Het festival biedt met vijftien arthousefilms, documentaires en populaire Hindi films een panorama van de Indiase cinema. Daarmee richt het zich zowel op liefhebbers van de Indiase genrefilm als op die van de Indiase artcinema. Een kleine greep uit het programma. De openingsfilm is Nouka dubi (schipbreuk) van regisseur Rituparno Ghosh. Het melodrama, over de tragische afloop van een poging om aan een gearrangeerd huwelijk te ontsnappen, is gebaseerd op een roman van de 150 jaar geleden geboren Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore. Over de enorme invloed van de patriarchale traditie gaat het ook in de documentaire I am (Sonali Gulati), waarin een lesbische filmmaakster na elf jaar terugkeert naar haar familie in Delhi. Uit haar gesprekken met ouders van homo’s en lesbiennes blijkt hoe gevoelig het onderwerp homoseksualiteit in India is. Carnavalesk is de parabel Virgin coat (Murali Nair), over een man die wil dat zijn geit zich voortplant. Dat het dier geen zin heeft in geitenbokken, leidt hem langs een reeks dierenwonderdokters. Zijn obsessie loopt uit op een surrealistische tragedie. In de realistische traditie staat I am Kalam (Mila Nadhab Panda), waarin een arme jongen levensinspiratie vindt in een speech van een ex-president.
Nouka dubi
Hoezo zweverig?
bffe.org
Wie bij Boeddhistisch Film Festival nog steeds denkt aan zweverige films over de weg naar het nirwana is een tijdje weggeweest. Het festival heeft zich ontwikkeld tot een evenement dat midden in de alledaagse realiteit staat. In de zesde editie, die van 1 t/m 3 oktober in de Amsterdamse Balie wordt gehouden (alleen de opening is in het Compagnietheater), staat Japan centraal. De aanleiding is de recente kernramp, die de uit het lood geslagen verhouding tussen mens en natuur illustreert. Naast klassiekers als Black Rain (Shôhei Imamura, 1989) staan actuele documentaires als Surviving the Tsunami, een compilatiefilm van journaalfragmenten en interviews, op het programma. Vóór laatstgenoemde film is er een debat over het Japanse denken over de relatie tussen mens en omgeving. Verschilt die van het westerse denken? Lichtvoetig is de openingsfilm van het festival: de anime Osamu Tezuka’s Budda, een op de manga’s van de Japanse grootmeester Osamu Tezuka gebaseerd portret van Boeddha’s leven. Naast Japan is Birma een festivalthema. Te zien is onder meer Into the current: Burma’s political prisoners (Jeanne Hallacy), over de moed van politieke activisten en hun onderdrukking door het Birmese regime. Uiteraard is er ook aandacht voor Birma’s beroemde oppositieleider: de documentaire Ang San Suu Kyi — lady of no fear (Anne Gyrithe Bonne) schetst een portret van de vrouw en Nobelprijswinnares die al jaren tegen de dictatuur strijdt. Wie zich liever onderdompelt in een serene sfeer: Deram window — reflections on the Japanese garden (John Junkerman) gaat over de heilzame werking van Japanse tuinen op lichaam en geest.
Osamu Tezuka’s Budda
100(!) jaar televisie
eyefilm.nl
Het kan niemand ontgaan dat de Nederlandse televisie dit jaar zestig jaar bestaat. Eye viert het met het TV Film Festival: 60 jaar televisie. Van 7 t/m 30 oktober zijn de beste voor televisie gemaakte films (telefilms, one night stands, Nieuwe Lola’s) uit de jaren 1999-2011 te zien. Het programma laat nog eens zien dat de televisie voor veel gevestigde filmmakers een uitstekende kweekvijver was. Een greep uit het programma. Anvers (Martijn Maria Smits, 2009), Bijlmer odyssee (Urszula Antoniak, 2004), Familie (de in 2005 overleden Willem van de Sande Bakhuyzen, 2002), Foute vrienden (Roy Dames, 2010), Max Lupa (Nanouk Leopold, 1999), Ochtendzwemmers (Nicole van Kilsdonk, 2001), Skin (Hanro Smitsman, 2008), Suzy Q (Martin Koolhoven, 1999), Tussenland (Eugenie Jansen, 2002) en Yu-lan (David Verbeek, 2004). Naast dit televisiefestival viert Eye op 2 oktober het tv-jubileum ook met het compilatieprogramma 100 jaar televisie. Fragmenten uit oude bioscoopprogramma’s tonen aan dat de wortels van veel tv-formats, zoals het journaal, in de bioscoopcultuur liggen.
Tussenland
Lief en leed in Japan
camerajapan.nl
Het festival Camera Japan, dat de Japanse cultuur in brede zin — van film tot eten — presenteert, begon vorige maand in LantarenVenster in Rotterdam, maar doet deze maand Amsterdam, Den Haag, Groningen, Leiden, Breda en Tilburg aan. In Amsterdam vertoont Kriterion van 30 september t/m 2 oktober 15 speelfilms, die een goed overzicht geven van de recente Japanse cinema. De openingsfilm is de Europese première van Bunny Drop (Sabu), waarin een tiener zich ontfermt over zijn ouderloze nichtje. De overige films lopen uiteen van coming-of-age drama (Good Morning to the World van Hirohara Satoru) tot het scrabblewoord alcoholafkickdrama (Wandering Home van Higashi Yoichi). Melkweg Cinema neemt van 2 t/m 5 oktober het stokje over van Kriterion met vier Japanse varianten op de film noir, waaronder Shohei Imamura’s Endless Desire (1958). Filmhuis Den Haag vertoont van 29 september t/m 2 oktober vijf Japanse films. Dat doet ook Forumimages in Groningen van 15 t/m 19 oktober. Chassé Cinema in Breda houdt het van 9 t/m 12 oktober bij drie films. En Filmfoyer Tilburg vertoont één film: A Warm Ray of Light van Ozawa Masato op 25 oktober.
Wandering Home
Gek noch zielig
lantarenvenster.nl
Pameijer bestaat 85 jaar. Wie? De organisatie Pameijer begeleidt mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische problematiek. Het doel is een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Dat wordt niet bereikt door deze mensen buiten te sluiten, maar door hen in de samenleving te laten functioneren. Omdat beeldvorming een grote rol speelt, organiseert Pameijer van 10 t/m 15 oktober in LantarenVenster een festival met films over kwetsbare mensen. Te zien zijn: Snowcake (Marc Evans, 2006), Elle s’appelle Sabine (Sandrine Bonnaire, 2007), Knetter (Martin Koolhoven, 2005), Winter’s Bone (Debra Granik, 2010), Catfish (Henry Joost, Ariel Schulman, 2010) en Yo, también (Antonio Naharro, Alvaro Pastor, 2009). Elke film wordt ingeleid door een gastspreker. Ook gaat de documentaire Niemand minder in première. De film portretteert zes mensen met een beperking die als levensmotto hebben: "We zijn niet gek en ook niet zielig."
Winter’s Bone
Amsterdam Filmweek
amsterdamfilmweek.com
Roman Polanski’s laatste film Carnage is vanaf 8 december in de Nederlandse bioscoop te zien, maar wie niet zo lang wil wachten, moet de eerste editie van Amsterdam Filmweek bezoeken. Met Polanski’s film gaat het nieuwe festival 1 november in City van start. Het festival vertoont t/m 6 november prijswinnaars uit het afgelopen seizoen, zoals The King’s Speech (Tom Hooper, 2010) en The Tree of Life (Terrence Malick, 2011). Maar Amsterdam Filmweek is meer dan een inhaalfestival, want het vertoont ook interessante voorpremières, zoals Circumstance (Maryam Keshavarz, 2011), winnaar publieksprijs Sundance Festival, We Need to Talk About Kevin (Lynne Ramsay, 2011) en Drive (Nicolas Winding Refn, 2011).
Circumstance
Africa in the picture
africainthepicture.nl
Het jaarlijkse festival voor films uit Afrika en uit wat de organisatoren ‘de Afrikaanse diaspora’ noemen, wordt dit jaar van 6 t/m 9 oktober gehouden in het Ketelhuis en het MC Theater. Speciale aandacht is er voor het Caribische gebied. Verder ontbreken de vaste onderdelen Gay Africa, Hightlights of the motherland en Maghreb niet. In totaal zijn meer dan zestig korte en lange, fictie- en documentairefilms te zien.
Maxima weet het beter
cinekid.nl
Staatssecretaris Halbe Zijlstra vond met de Raad voor Cultuur het 25 jaar jonge jeugdfestival voor film, tv en nieuwe media Cinekid zo onbelangrijk dat ze het uit de culturele basisinfrastructuur hebben gegooid, maar prinses Maxima en prins Willem Alexander lijken er anders over te denken. Het stel komt 12 oktober in cultuurpark Westergasfabriek Cinekids jubileumeditie (25 jaar) openen. Tot 21 oktober biedt het festival jongeren (en ouderen) een scala aan activiteiten — van filmcompetitie tot medialab. Een selectie van het filmprogramma rouleert na het festival door filmtheaters in het land.