Actie! Op de set van Rotown Magic

V.l.n.r. regisseur Fadua El Akchaoui, productieassistent Soumia el Yakhloufi, camera-assistent Pacoo Bonsang, DoP Cor Booy, boom-operator Ronald Meulman, gaffer Berend Holtkamp, hoofdrolspeler Kendrick Etmon en wardrobe Gwendolyn Nicole. Foto: Bob Bronshoff

Vijverhofstraat 15, 3032 SB Rotterdam, 20 april 2023, 10.56 uur

“Houd het stil; 291 take 2, en…”, roept opnameleider Jurre Wieten. Hij heeft nog geen “Actie!” gezegd of er klinkt een hol gebrom onder de grond – er passeert een metro. “Oh, wacht, sorry, excuus, over vijf seconden is-ie voorbij.”

Voor het pand waar eerder café MONO was gehuisvest, zijn opnamen bezig voor Rotown Magic, een vijfdelige NTR-serie over drie bevriende, in Rotterdam geboren en getogen migrantenkinderen: Aisha, Farah en Orlando. De serie is gebaseerd op de succesvolle, in Los Angeles gesitueerde webserie East of La Brea (vanaf 2018), bedacht door de Paki­staans-Amerikaanse scenarist Sameer Gardezi (Aliens in America, 2007-8; Modern Family, 2009-10) en wordt geregisseerd door Fadua El Akchaoui, die ook de scripts schreef.

El Akchaoui, geboren in Alblasserdam, maar al jaren een ‘trotse Rotterdammer’, was te zien in Daria Bukvic’ succesvolle theatervoorstelling Melk & dadels, maakte in 2021 met ROSE stories de solovoorstelling WRAK, werkte in diverse hoedanigheden mee aan films en series als Meskina (2021), Zina (vanaf 2021) en Vakkenvullers (2022) en regisseerde vorig jaar de Telefilm Romaissa – de superheld uit Rotterdam.

Het geluid van de passerende metro’s is vandaag niet haar grootste probleem. Integendeel: stadsgeluiden, zoals van passerende trams en vuilniswagens, worden zoveel mogelijk opgenomen om de serie een authentiek karakter te geven. De complicerende factor is het weer; Wieten houdt constant Buienradar en Buienalarm in de gaten.

“Het is hieronder nu natter dan dat het buiten is”, zegt een productiemedewerker als cast en crew (veel Rotterdammers en zeer divers) onder een provisorisch bevestigd zeiltje klaarstaan voor de opnamen. Iedereen moet nog iets langer blijven staan, het zeil wordt fluks verwijderd.

Here we go”, zegt Wieten, nadat El Akchaoui binnen achter haar monitor is gaan zitten. “291 take 2, en actie!”, roept Wieten. “Jurre, het is take 3”, brult assistent-productieleider Naual El Akchaoui vanuit het restaurant, “Take 3!” “Komt goed, take 3”, riposteert Wieten. Vervolgens voert Orlando (Kendrick Etmon) op het terras van zijn café-restaurant Okot (een anagram van toko dat in de serie ook nog staat voor ‘Onze keuken ons thuis’) een pittig gesprek over gefnuikte dromen en verwachtingen met zijn vader Rodney (Gustav Borreman).

“We zagen je niet zo charmant een hapje wegwerken”, onderbreekt cameramens Cor Booy (Anne+, 2021) de actie, nadat een van de figuranten aan haar zojuist geserveerde bestelling is begonnen. “We zien alles”, zegt El Akchaoui. “Geluid blijft lopen”, zegt Wieten. “Hou het vast, en pak ’m weer op in drie, twee, een… en actie!” Een paar minuten later staat de lange dialoog er naar tevredenheid op. “Zullen we gelijk de close draaien?”, vraagt El Akchaoui. Wieten raadpleegt Buienradar nog maar eens: “We staan nu aan de voet van een piek, dus we kunnen misschien beter eerst even dat scènetje binnen draaien en dan doen we die close daarna. Is dat goed?” “Zeker, laten we dat doen”, antwoordt El Akchaoui. “Buiten geeft me toch niet wat ik wil, het was de bedoeling dat de zon zou schijnen.”

Binnen legt El Akchaoui de volgende scène uit. “Ik wil graag dat het personeel hier aan het lachen is. En op het moment dat Kendrick binnenkomt valt iedereen stil, vanwege de dag ervoor, toen hij zijn vader in de kou heeft laten staan. En dan bots jij op weg naar buiten tegen iemand aan. Is er iemand waar Kendrick tegenaan kan botsen?”

Na de eerste doorloop meldt Wieten zich weer bij El Akchaoui; het is gestopt met regenen. Maar als Etmon buiten klaar staat voor een close-up begint het toch weer te druppelen. Wieten kijkt bedenkelijk omhoog en dan weer naar zijn app, die zegt dat het droog zou moeten zijn. Er wordt besloten om toch maar te gaan draaien. Etmon en Borreman voeren opnieuw hun lange gesprek, opnieuw foutloos. “Jéé man, dit is ’m”, jubelt El Akchaoui na afloop. “Ik ben heel happy! Nu gaan we echt naar binnen.”


Rotown Magic (werktitel) Nederland, 2023 | Scenario en regie Fadua El Akchaoui | Producent Pupkin | In coproductie met NTR en Maya Creatives | Uitvoerend producent Wladimir van Heester | Camera Cor Booy, NSC | Montage Maarten Ernest | Art direction Daylène Kroon | Kleding Isis Vaandrager | Make-up Viola Sarkodee | Muziek Memru Renjaan | Met Roziena Salihu, Ahlaam Teghahoudini, Kendrick Etmon, Gustav Borreman | Kleur, 5×25 minuten | Omroep NTR | Te zien in 2024 op NPO3