Actie! Op de set van I Am Zlatan

Terwijl het haar van hoofdrolspeler Granit Rushiti wordt bijgewerkt, verandert de Zweedse regisseur Jens Shögren nog wat aan de camera-instelling. Foto: Bob Bronshoff

Olympisch Stadion 2, 1076 DE Amsterdam
18 maart 2021,
16.55 uur

Hé Galásek, the joy is beautiful, but you’re way too late”, zegt de Zweedse regisseur Jens Shögren tegen een van zijn Nederlandse edelfiguranten. Het is de vijfde en een-na-laatste opnamedag in Amsterdam van de Zweeds-Nederlandse coproductie I Am Zlatan, naar de bestseller van David Lagercrantz. Die focust op de vroege carrière van Zlatan Ibrahimović: zijn doorbraak bij de Zweedse club Malmö FF en de zware periode die volgde bij Ajax, waar hij als negentienjarige nieuwkomer maar moeilijk zijn draai kon vinden.

Het wonderdoelpunt dat Zlatan maakte op zondag 22 augustus 2004, in de 76ste minuut van de wedstrijd tegen NAC, is het kantelpunt in de film. Een week na zijn slalom langs vijf NAC-spelers vertrok hij voor 16 miljoen euro naar Juventus. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis.

Het jonge Amsterdamse productiehuis Keplerfilm is de Nederlandse coproducent van I Am Zlatan, waaraan is meegewerkt door Ibrahimović zelf (“He’s happy about the project”, aldus de Zweedse producent Frida Bargo). Koji Nelissen van Keplerfilm leerde zijn Zweedse collega’s kennen toen hij in Finland een workshop gaf over filmfinanciering; een paar maanden later werd hij gebeld of hij kon uitzoeken of het mogelijk was om op historisch verantwoorde wijze een aantal scènes op te nemen in de Arena.

Dat lukte min of meer, maar het kwetsbare gras van de Arena bleef verboden terrein voor de filmmakers; alleen de cameraman mocht het veld op om het moment te filmen dat Zlatan het gras betreedt. Wel mochten er opnamen worden gemaakt van de tribunes; het publiek wordt daar in de postproductie in geshopt, net als de zorgvuldig gechoreografeerde voetbalbeelden. Die zijn opgenomen in het Olympisch Stadion, met spelers die op een Facebook-oproep hebben gereageerd of werden gescout bij voetbalclubs in de omgeving. Zlatan wordt gespeeld door de 21-jarige Granit Rushiti, die bij Malmö onder 17 heeft gespeeld en stage liep bij Benfica, maar daarna twee keer een kruisband scheurde.

Op het gras van het Olympisch Stadion wordt een kleedje neergelegd, waarop Zlatan keer op keer moet gaan liggen na zijn goal – om vervolgens te worden bedolven onder zijn medespelers. Achter een van de goals staat een groene wand, waar later Arena-­beelden in worden geshopt. Buiten beeld is Gijs Naber, die Ajax-coach Ronald Koeman speelt, aan het voetballen met zijn zoontje.

OK guys, we do the celebration one more time: you laugh, you run, you fall”, roept de Nederlandse opnameleider. De Vlaamse steadicamoperator Jasper Van Gheluwe zit op een soort koetsje dat razendsnel tussen de juichende Ajax-spelers en treurende NAC’ers wordt voortgetrokken. “Kan de bal weer in het doel, voor de continuïteit?” vraagt de opnameleider. “We gaan draaien! Concentratie!” Rushiti slaakt opnieuw een oerkreet, steekt beide armen in de lucht, zet het op een rennen en landt precies op het dekentje, waarna hij wordt bedolven door zijn teamgenoten. Shögren kijkt geamuseerd toe.

“We gaan het nog een laatste keer doen, maar nu zonder deken”, zegt de opnameleider. “No blanket, hè.” Terwijl het camerakarretje weer naar de beginpositie wordt gereden en Rushiti’s haar in model wordt gebracht, maken de spelers zich gereed voor de allerlaatste juichtake. “I want to feel the turbulence”, zegt Shögren tegen de Ajax-spelers. “Hier gaan we een Oscar mee winnen”, grapt een Ajax-speler nadat er ‘cut’ is geroepen. Maar Shögren is nog niet helemaal tevreden. “Nog één allerlaatste keer; een paar van jullie keek in de camera”, zegt hij. “We noemen geen namen, maar niet meer doen!” vult de opnameleider aan. Na de volgende take steekt Shögren zijn duim omhoog: “Really good, guys!


I Am Zlatan Nederland, 2021 | Scenario Jakob Beckman en David Lagercrantz (gebaseerd op het gelijknamige boek) | Regie Jens Sjögren | Productie B-reel Films (Zweden) | In co­productie met Keplerfilm (NL) | Uitvoerend producent Tina Bergström, Pascalle Kleingeld | Camera Gösta Reiland | Montage Henning Mark | Production design Catharina Nyqvist Ehrnrooth | Kleding Mia Andersson | Make up Erica Spetzig en Trudy Buren | Muziek Markus Jägerstedt | Met Granit Rushiti, Dominic Andersson Bajraktati, Gijs Naber | Kleur, 100 minuten | Omroep Sveriges Television | Distributie September Film | Te zien vanaf najaar 2021